Wat te doen bij tintelingen, doof gevoel of scheuten in je been?

Tintelingen in je been, een doof gevoel of zelfs zenuwscheuten in het been. Al gauw denk je aan hernia, maar de oorzaak kan ook ergens anders liggen. Dat lees je in dit blog.
De reden dat ik hierover schrijf, komt door een cliënt die ik als fysiotherapeut in mijn praktijk had.

Geen rugklachten, en toch tintelingen in het bovenbeen

Vaak komen zenuwklachten in het been, zoals tintelingen, pijnscheuten en een doof gevoel, door een hernia. Maar deze cliënt had helemaal geen rugklachten. Sterker nog, hij was een sportieve wandelaar!
Als fysiotherapeut ga ik natuurlijk eerst wat testen doen, om te kijken wat er aan de hand is. Door de klachten dacht ik eerst aan hernia, dus ging ik onder andere de Straight Leg Test (SLT) doen. Vervolgens nog wat andere testjes, maar niks wees op hernia. Toch had de cliënt klachten, voornamelijk als hij zat of in rust tijdens het wandelen. Hij had de Vierdaagse van Nijmegen gelopen, en was aan het oefenen om de volgende keer weer mee te doen. Leuk! Ik was ook bij de Vierdaagse op bungalowpark De Groene Heuvels, met Sportief Wandelgroep Zoetermeer. De volgende keer wil ik er ook weer bij zijn, ik ben daar de fysiotherapeut. Ik ken de situatie daar heel goed.
Ik liep te denken: hij had gewandeld, en hij had last van tintelingen en een beetje doof gevoel in zijn been. Naar aanleiding van de testen kon ik hernia uitsluiten…. Opeens wist ik het!

Het afknellen van een zenuw

Met het beeld van de Vierdaagse voor ogen, bedacht ik me hoe men erbij liep. De klachten van tinteling en doof gevoel wijzen wel op een zenuw, de hernia was uitgesloten. Als een zenuw langere tijd afgekneld wordt, kan je dit soort klachten krijgen.
Dus vroeg ik mijn cliënt of hij een riem om zijn broek droeg. En of hij soms een rugzak met van die bandjes had, en dat dan die bandjes stevig vastgeklikt om zijn borst en heupen zaten. Ja, inderdaad! Hij had altijd een riem om, een spijkerbroek met riem. Hij wandelde inderdaad met een rugzak om, zo’n backpack. De bandjes had hij stevig vastgeklikt, ook bij de heupen. Hij vond dat een lekker gevoel, lekker stevig. Maar de backpack plus de riem zorgden er wel voor dat er iets werd afgekneld.
Dus mijn advies voor hem was: ga wandelen zonder riem om, en zonder backpack. Hij is dat gaan doen, en nu gaat het heel goed met hem!

Informeren, adviseren en waarschuwen

Ik wil dit met jullie delen, want ik wil de mensen ook waarschuwen. De reden van deze blog is: informeren, adviseren en waarschuwen, zodat je problemen kan voorkomen.
Als je lang wil gaan lopen, zorg er dan voor dat je afwisselt met de steunpunten van je backpack. Zorg ervoor dat je niet een bepaald punt hebt dat altijd knelt. Tintelingen en het dove gevoel kunnen gaan verdwijnen.

Deze cliënt uit het verhaal was een jong persoon, dus het herstel van de zenuw ging relatief snel. Ik gaf hem ook nog wat oefeningen mee voor het flossen van de zenuw. Als je wil weten wat flossen is, ik heb een vlog over zenuwaandoeningen staan op YouTube (fysiomaaike#21). Hier leg ik uit hoe je kan flossen met een zenuw die bekneld zit. Flossen is heel belangrijk, maar veel fysiotherapeuten geven dat niet mee aan hun cliënten (of weten het niet). Het is een belangrijke oefening, die ook interessant is voor neurologen.

Tenslotte

Mijn cliënt is herstellende van de tintelingen in het bovenbeen. Het is natuurlijk hartstikke leuk: ik geef hem tips, hij gaat er mee aan de slag, en het werkt! Hij komt van zijn klachten af!
Dus de boodschap van deze blog is:
Wandel je veel? Echt lange stukken van 30, 40 kilometer.
Gebruik je een backpack? Draag hem dan wisselend met en zonder bandjes (of losser).
Draag je een riem? Doe dat liever niet, of doe hem heel los.
Wissel het af, zorg dat je niet constant die druk hebt, of afknelling. Uiteindelijk kan je uitstralende zenuwklachten krijgen van de afknelling.
Heel veel wandelplezier!
Sportieve en Relaxte groet, Fysio Maaike