Het syndroom van Maigne
In deze blog gaat het over het syndroom van Maigne. Wat is het syndroom van Maigne? Dit syndroom wordt ook wel het Thoracolumbaal syndroom genoemd. Waarom wordt het zo genoemd? In 1980 is het syndroom door Maigne beschreven, en het is dus naar hem vernoemd.
Waar bevindt zich het syndroom van Maigne?
We hebben de wervelkolom. Bovenin heb je de zeven halswervels, die zijn een beetje hol. Daarna komen de twaalf borstwervels, die zijn een beetje bol. En dan heb je ook nog daaronder de vijf lumbale wervels, die zijn ook weer een beetje hol.
De wervelkolom bestaat dus uit zeven, twaalf en vijf wervels. Na de twaalfde borstwervel ontstaat de eerste lumbale wervel, en dat wordt de
Thoracolumbale overgang genoemd. Dat komt van het woord Thoracaal (dat betekent borst) en lumbaal ( dat betekent lende). Dus de Thoracolumbale overgang is de borst-lendewervel overgang. Thoracolumbar junction syndrome, zo wordt het ook wel genoemd.
Wat zijn de klachten?
Het probleem zit vaak in de facetgewrichten van die overgang, die Thoracolumbale overgang. Facetgewrichten zijn scharniergewrichtjes die de wervels met elkaar verbinden.
Maar de problematiek die ontstaat, dat gebeurt vaak via zenuw-innervatie, via de huid. Dus je krijgt prikkelingen rondom die overgang, maar je krijgt ook uitstraling. Het kan zijn naar het liesgebied, naar de voorkant. De uitstraling kan ook een beetje richting de lage rug, maar kan ook naar de twee SI-gewrichten. In ieder geval je krijgt dus prikkelingen. Het syndroom van Maigne is een syndroom wat goed opgelost kan worden bij de chiropractor, vanwege die facetgewrichten. Wij fysiotherapeuten zijn ook wel goed geschoold in de wervelkolom, maar echt facetgewricht-niveau, daarvoor moet je eigenlijk naar een chiropractor. Dus heb je dit syndroom, doe dat dan ook zeker. Maar je kan natuurlijk ook zelf heel veel doen.
Wat kan je zelf doen?
Allereerst heb je een foamroller nodig. Hiermee kun je echt je klachten, die uitstralende problematiek bij dit syndroom, verlichten of misschien zelfs oplossen. Of je het zelf op kan lossen dat weten we natuurlijk niet, want het probleem ligt in de facetgewrichten. Het oplossen kan eigenlijk alleen via die facetgewrichten, maar de uitstralingsproblematiek kun je zeker aanpakken met een foamroller.
Er zijn diverse soorten foamrollers, van hard tot vrij zacht. Ik heb een schuimrubberen, die is natuurlijk wat zachter. Maar ik heb ook een vrij harde, die voelt minder prettig. Het idee is dat je met die foamroller over die thoracolumbale wervelkolom gaat rollen. Dat is eigenlijk het idee.
Dus hoe ziet dat er dan uit? Je gaat op je rug liggen, je kan je benen buigen maar je kunt ze ook strekken.
Buigen is ietsje prettiger voor je rug, dus ik zou altijd beginnen met gebogen benen. Daarna, als je gewend bent, kun je ze eventueel doorstrekken. Zorg ervoor dat je thoracolumbale overgang bij die foamroller komt te liggen.
Hoe weet je nou waar die overgang is? We hebben natuurlijk allemaal twaalf paar ribben: twaalf borstwervels (twaalf thoracale wervels), en twaalf ribben aan allebei de kanten van de wervels. De onderste ribben zijn zwevend, maar ze zitten wel vast vanuit die wervelkolom natuurlijk. Op het moment dat je voelt dat het die onderste rib is, dat kun je heel goed voelen. Je kan het vanaf de voorkant het beste voelen en dan volg je het een beetje naar achteren, daar zit jouw thoracolumbale overgang. Want de zwevende rib is namelijk de laatste rib, die zit daar natuurlijk vast aan een wervel, en daarna heb je geen rib meer die vast zit. Dus dan voel je de eerste lumbale wervel.
Hoe vaak moet je de oefening doen?
Je gaat elke dag over de foamroller rollen. Om de dag heeft geen effect, en één keer in de week al helemaal niet. Maar als je het iedere dag gaat doen, zal je merken dat het verlichting geeft. Als je het prettig vindt, kan je je rug ook holler maken terwijl je ligt, en vervolgens heen en weer rollen door met je voeten af te zetten. De foamroller ligt dus onder de thoracolumbale overgang, en dan ga je rollen.
Hoe lang moet je dit nou doen? Ik zou het doen, zolang het prettig is. Begin met maximaal 20-30 seconden, en neem dan even pauze. Daarna doe je nog een keer 20-30 seconden. Het mag meerdere keren per dag, maar ook één keer per dag, twee series van 20-30 seconden. Sla geen dagen over, want dan heeft het geen functie. Het doel is, om de uitstraling van die huidzenuwen te verlichten.
Dus het gebied van de lies, de SI-gewrichten en de onderrug, daar krijg je verlichting van de pijnklachten. Dat is het doel van deze oefening, het lost de klacht niet op maar het verlicht. Voor de oplossing zul je echt in behandeling moeten gaan.
Foamroller of backstretcher?
Deze oefening lijkt op de oefening die je met een backstretcher doet, alleen masseer je een ander gebied. De foamroller gaat over de wervelkolom, terwijl de backstretcher juist de rollers naast de wervelkolom heeft. Daar heb ik in een andere blog over geschreven.
De bakcstrectcher die pakt wat meer de zijkanten dus naast de wervelkolom. Maar bij het syndroom van Maigne wil je meer op die thoracal lumbale overgang rollen. Daarom is de foamroller veel meer geschikt dan een backstretcher. Een yoga wheel zou eventueel wel kunnen, want die gaat meer over de wervels. Maar de foamroller is iets vriendelijker, iets zachter.
Samengevat
Neem een foamroller, een beetje een vriendelijke foamroller, en ga dus rollen bij die thorocolumbale overgang. Dat kun je heel goed zelf doen. Heb je het syndroom van Maigne? Ga dan naar een chiropractor, en die kan jou helpen met het op de juiste manier herstellen van jouw facetgewricht.
Ik hoop dat je wat aan deze blog had. Dit syndroom is super vervelend, maar er is zeker wat aan te doen: zelf doen, maar ook door professionals, dus maak er gebruik van.
Sportieve en Relaxte groet, Fysio Maaike