MRI scan
Wat is een MRI-scan?
MRI is de afkorting van Magnetic Resonance Imaging. Tijdens een MRI-scan zetten radiogolven en magnetische straling de binnenkant van het lichaam centimeter voor centimeter in plakjes op de foto. Zo kan de arts een doorsnede van het lichaam zien, en eventuele afwijkingen opsporen.
Een MRI-scan laat meer zien dan een standaard röntgenfoto. Dit komt omdat de MRI gebruikmaakt van de waterstofprotonen die zich in elke cel van het lichaam bevinden. Deze protonen zijn gevoelig voor magnetische velden en stralen onder invloed van deze velden een dipool-straling uit. Deze dipool-straling wordt opgevangen door detectoren in de MRI-machine en op een computer omgezet tot een twee- of driedimensionale foto.
Is een MRI-scan gevaarlijk?
Een MRI-scan doet geen pijn en de radiogolven en straling zijn volledig ongevaarlijk. Wel is het belangrijk dat er zich geen metalen of andere magnetische stoffen op het lijf bevinden. Zelfs de kleinste deeltjes kunnen opgepikt worden door de MRI-scan. Als iemand dus met metaal werkt, moet dit aangegeven worden in verband met minuscule metaaldelen op de huid. Ook borstimplantaten, pacemakers, kunsthartkleppen e.d. kunnen invloed hebben op de MRI-machine.
Voor extra duidelijke beelden wordt er soms gebruik gemaakt van een contrastvloeistof. Afhankelijk van het onderzoek moet deze geïnjecteerd of opgedronken worden. Vooraf wordt er besproken of er eventuele gevoeligheid hiervoor kan ontstaan, maar dit is meestal niet het geval.
Wat merk je tijdens een MRI-scan?
Een MRI-scanner maakt veel lawaai en kan soms claustrofobische gevoelens veroorzaken omdat je in een buis wordt geschoven. Tijdens de scan is er altijd direct contact met de radiologisch laborant mogelijk, en meestal wordt er muziek afgespeeld tegen de harde geluiden. Het is erg belangrijk compleet stil te liggen. Als dit niet gebeurt kan de opname mislukken en moet er nogmaals gescand worden.
Wanneer moet je een MRI?
Een MRI-scan wordt vaak uitgevoerd als er klachten zijn die van buitenaf niet te zien zijn. Een arts geeft je bij verdenkingen van aandoeningen een doorverwijzing voor een MRI-scan. Er zijn echter ook veel particuliere bedrijven die MRI-scans aanbieden waar geen doorverwijzing voor nodig is.
Door een MRI krijgt een arts zekerheid, ziet hij elk detail, en kan hij goed inschatten wat de volgende stappen van de behandeling zijn.
Op een MRI zie je o.a. het volgende:
- Hersenen
- Wervelkolom
- Ruggenmerg
- Zenuwen
- Spieren
- Gewrichtsbanden
- Pezen
- Organen
Een MRI is dus heel veelzijdig en wordt daarom veelvuldig ingezet voor rugklachten. Ook voor aandoeningen als slijmbeursontstekingen, knieproblemen, chronische ontstekingen in de buik, borstonderzoek bij verdenking van borstkanker, onderzoek van de prostaat etc. is deze scan heel geschikt.
Wil jij afrekenen met jouw Rugklachten? Ontdek 3 gratis adviezen om rugklachten NU te herstellen in mijn E-course 'Reken af met Rugklachten' (direct toegang).