Hoe ontstaat Spit, wat is Spit en wat kan ik als fysiotherapeut voor jou betekenen
Mijn blog van december van 2020 gaat over Spit. Spit, een hele vervelende acute rugklacht waar miljoenen mensen last van hebben. Het is echt het “door je rug gaan”, je kent het vast wel! Mijn inspiratie voor deze blog komt uit mijn Online Programma over Rugklachten. Hier heb ik een E-book voor ontwikkeld (die jij natuurlijk hier kunt downloaden ;-)), en aan de hand van alle mensen die dit E-book hebben gedownload, kwam de vraag voor een E-book over Spit. Deze is net af, mijn 10 tips tegen Spit en die kun je natuurlijk hier kunt downloaden ;-)).
Wat is Spit? En hoe ontstaat Spit?
Spit is acute lumbago, acute, plotselinge pijn, in de lage rug. De lendenwervels onderin de rug worden in het Latijn, lumbale wervels genoemd. Vandaar de naam lumbago, afgeleid van deze 5 lumbale wervels. De pijn die ontstaat bij het door de rug gaan is vaak schietend of stekend en wordt als zeer heftig ervaren.
Het ontstaan van Spit komt door scheurtjes in het buitenste deel van onze discus, onze tussenwervelschijf. Dit buitenste deel van onze discus heet de annulus fibrosus. Het is ringvormig. Deze ring bestaat uit bindweefsel (fascie), wat ook wel vezelig kraakbeen genoemd wordt. Als gevolg van dit letsel spannen alle spieren in de onderrug zich aan om verdere schade aan de onderrug te voorkomen. Dit aanspannen veroorzaakt de plotselinge pijn.
Hoe Spit ontstaat is veelal door verkeerd tillen, bukken, zitten of draaien. Ook spelen stress en veroudering een grote rol. Door al deze redenen valt Spit onder aspecifieke rugpijn. Dit omdat er geen direct aanwijsbare oorzaak voor Spit is. Spit bouwt op en slaat dan ineens toe. Ook kan de pijn uitstralen vanuit de onderrug naar je bil(len) en/of benen. Wat vaak als meest pijnlijk wordt ervaren is langdurig zitten, wissel het zitten dus ook zeker af met staan en bewegen.
Wat kun je doen tegen Spit?
Wat je zelf kunt doen tegen Spit is het (voorzichtig), rustig blijven bewegen van je rug. Zoek niet de pijngrens op en ga hier zeker niet overheen.
Ook kun je goed de rug warm blijven houden met warme kleding, een kruik of een pittenzak.
Je kunt ook je houding verbeteren door het zo goed mogelijk rechtop te gaan zitten en wanneer het te pijnlijk wordt, weer te gaan bewegen.
Maak vooral lekker wat bewegingen tussendoor, fiets een stukje, maak een wandeling en doe (specifieke) oefeningen voor je onderrug.
Wat kan ik als fysiotherapeut voor jou betekenen?
Natuurlijk kan ik die aangespannen spieren die de buitenrand van de discus willen beschermen, losmaken. Zowel met massage maar vooral ook met Medical Taping. Daarnaast zijn er specifieke oefeningen die heel erg goed zijn om jouw Spit te verlichten, die ik kan uitleggen en advies hierover kan geven.
Indien je geregeld, zeg maar 1 x per jaar of vaker, Spit ervaart, kom dan zeker langs! Dan zou er ook meer aan de hand kunnen zijn met jouw rug, zoals bijvoorbeeld een (beginnende) hernia, een verzakte ruggenwervel (1 of meerdere) of een versleten tussenwervelschijf, discus. Dan gaan we verlichten en opbouwen aan de hand van jouw persoonlijke mogelijkheden (en pijngrens). We gaan dan opbouwen naar versterking van jouw rugspieren en vooral ook jouw buikspieren.
Online Oefenprogramma tegen Spit
Er komen zo ontzettend vaak patiënten in mijn fysiotherapie praktijk met Spit, dat ik een Online Oefenprogramma ontwikkeld heb tegen Spit. Zodat ik meer kan bieden dan alleen dat half uurtje per week. Dit Online Oefenprogramma tegen Spit kun je op je eigen tempo en tijd volgen, echt overal en altijd. Je leert alles over Spit, over jouw rug, jouw wervelkolom! Je leert jouw Spit verminderen en uiteindelijk natuurlijk ook voorkomen. Je leert op de juiste manier om te gaan met jouw Spit en natuurlijk ook het op de juiste manier trainen van je rug (en buik).
Maar het is nog veel meer dan dat alleen; het gebruik van een fitbal (op de juiste manier), het gebruik van een backstretcher (op de juiste manier), het gebruik van een alignment strip (op de juiste manier) en nog veel meer!!! Het is een alomvattend programma.
En ook wanneer je ergens in behandeling bent, bij een manueel fysiotherapeut, een algemene fysiotherapeut, een osteopaat, een chiropractor of wie dan ook; is het een perfecte aanvulling op die behandeling(en). Het vult elkaar onwijs goed aan. Natuurlijk kun je het programma ook volgen wanneer je nergens in behandeling bent en lekker thuis op je eigen tempo en in je eigen tijd, definitief van jouw Spit wilt afkomen.
Misschien is mijn Spit Online Oefenprogramma wel DE oplossing voor jou 😉 Bekijk hier meer informatie!
Spit, onwijs vervelend, maar niet onoverkomelijk wanneer je er op de juiste manier mee omgaat. Blijf bewegen, maar blijf ook vooral lekker ontspannen!
Sportieve en Relaxte groet, Fysio Maaike