Posturaal Syndroom
Wat is het posturaal syndroom?
Een van de meest voorkomende oorzaken van rug- en nekklachten is een verkeerde houding. Men zit of staat verkeerd waardoor de wervelkolom op een onjuiste manier wordt belast. Dit resulteert in een zeurende rugpijn of nekpijn die vooral voorkomt als deze incorrecte houding wordt aangenomen. Deze pijn noemen we ook wel posturaal syndroom. Gelukkig is pijnbestrijding bij deze rug- en nekklachten eenvoudig: de pijn verdwijnt namelijk door de juiste lichaamshouding aan te nemen.
De juiste lichaamshouding
Tegenwoordig werkt men steeds meer vanuit huis, vooral tijdens de coronapandemie. Het werken aan een eettafel is echter heel wat anders dan het werken via ergonomisch optimaal ingesteld kantoormeubilair. Vaak zit men thuis wat meer voorovergebogen achter de computer, met de nek vooruitgestoken. Door deze houding lang vol te houden en dagelijks te herhalen, komen nekspieren vast te zitten. De onderrug bevindt zich daarbij in een maximaal gebogen positie. Er ontstaat daarom extra spanning op de gewrichten in rug en nek.
De juiste zithouding is als volgt:
- Het oor moet in een rechte lijn lopen met de schouder en de heup.
- Het hoofd staat rechtop in verlengde van de wervelkolom.
- De rug bevindt zich recht tegen de leuning van de stoel aan.
- De schouders zijn licht naar achteren gebogen.
- De billen/het zitvlak bevinden zich tegen de leuning aan.
- De bekken zijn licht naar voren gebogen om rechtop zitten te vergemakkelijken.
Een goede stoel is hierbij erg belangrijk. Een juiste zithoogte zorgt ervoor dat de heup en knieën een hoek van 90 graden vormen. Ditzelfde geldt voor de hoek bovenarm en onderarm. Wel is het goed om regelmatig van (juiste!) houding te wisselen, te bewegen en even op te staan.
Het juist staan is niet altijd vanzelfsprekend. Een onjuiste staande houding valt ook onder het posturaal syndroom. Men staat dan wat ingezakt of scheef. Of iemand recht staat is thuis gemakkelijk te testen door tegen een rechte muur te gaan staan. Als de billen, schouders, hielen en het achterhoofd tegen de muur aankomen is de staande lichaamshouding correct.
Fysiotherapie voor de juiste lichaamshouding
Als de klachten na het zelf aanpassen van de lichaamshouding én het maken van een ergonomisch goede werkplek niet overgaan, kan een fysiotherapeut hulp bieden. Door een getraind oog ziet deze al snel waar de correctie van de houding nodig is en of de wervelkolom misschien wat extra hulp kan gebruiken in de vorm van een massage, taping of oefeningen. Krachtoefeningen helpen bij de training van de wervelkolom, rugspieren en nekspieren en maken het gemakkelijker meteen de juiste houding aan te nemen.
Wil jij gratis adviezen ontvangen die rugklachten helpen herstellen en voorkomen? Klik dan hier voor gratis toegang tot mijn E-course 'Een leven lang zonder rugklachten'.