Wat is een Röntgenfoto? | Wat is erop te zien en wat kun je ermee?
wervel-rug-rontgenfoto-fysiotherapie

Röntgenfoto

Röntgenonderzoek

Röntgenonderzoek betekent dat er via elektromagnetische straling een röntgenfoto wordt gemaakt. Op deze foto zijn de botten, buik, hart, en longen goed zichtbaar. Er vormt zich een tweedimensionaal beeld. Röntgenfoto’s kunnen ook op heel kleine schaal worden gemaakt, zoals de foto’s van het gebit bij de tandarts.

De röntgenfoto ontstaat omdat het lichaam op niet alle plekken de elektromagnetische straling even goed doorlaat. Er ontwikkelt zich daarom een schaduwbeeld. Alles wat veel licht doorlaat, wordt zwart afgetekend. Voor het lichaam houdt dat het volgende in:

  1. Bot laat weinig straling door en is daarom wit afgebeeld.
  2. Lucht, zoals in de longen, wordt zwart afgebeeld.
  3. Onderhuids weefsel, spieren en organen worden grijs afgebeeld.

Soms wordt er tijdens het maken van een röntgenfoto contrastvloeistof gebruikt om zo een duidelijker beeld te scheppen.

De röntgenstraling gaat dwars door het lichaam heen en valt op een vooraf gepositioneerde röntgendetector. Een andere naam hiervoor is de fosforplaat. De plaat absorbeert de straling en zorgt ervoor dat het beeld zichtbaar wordt. Vroeger werd hier een speciale röntgencassette voor gebruikt. Röntgenfoto’s zijn namelijk eind 19e eeuw al ontstaan.



Is röntgenstraling schadelijk?

Ja, in principe is röntgenstraling schadelijk. Te veel straling kan namelijk de kans op kanker verhogen. De radioloog (de persoon die de röntgenfoto maakt) is echter gespecialiseerd in röntgenstraling meten en iemand aan zo min mogelijk straling blootstellen waardoor er amper risico’s zijn. Hoewel de hoeveelheid straling te verwaarlozen is, wordt er aangeraden zwangere vrouwen geen röntgenonderzoek te laten ondergaan. Zelf draagt de radioloog tijdens zijn werk natuurlijk beschermende kleding wegens dagelijkse blootstelling aan röntgenstraling.

Röntgenfoto bij rugpijn

Als er sprake is van langdurige of zeer pijnlijke rugklachten, is het maken van een röntgenfoto een stap in de richting naar diagnose. Op deze foto zijn zenuwen, tussenwervelschijven en spieren niet te zien. Wel kan de arts slijtage, botverschuivingen of verzakte wervels zien. Veel mensen hebben echter wel ‘iets’ dat te zien is op een röntgenfoto, maar waar ze misschien helemaal geen last van hebben. Hierdoor is een verkeerde diagnose snel gesteld.

Als klachten erg lang aanhouden of ernstig zijn, is een MRI-scan aan te raden. Op deze scan is de rug in meer detail te zien en komen alle delen in beeld. De arts heeft ook zicht op de zachte delen en kan een driedimensionaal beeld zien.

Is er sprake van rugpijn? Overweeg dan altijd een bezoek aan de fysiotherapeut. Fysiotherapie kan veel verlichting geven. Gerichte oefeningen helpen de spieren in de rug en core te verstevigen. Een fysiotherapeut leert je hoe je rug beter te belasten, instabiliteit te voorkomen, en je zithouding te verbeteren. Zo voorkom je verdere rugklachten en zijn röntgenfoto’s in de toekomst onnodig.


Wil jij afrekenen met jouw Rugklachten? Ontdek 3 gratis adviezen om rugklachten NU te herstellen in mijn E-course 'Reken af met Rugklachten' (direct toegang).

Wil jij ook gratis adviezen voor een leven lang zonder Rugklachten?

Gratis een leven lang zonder rugklachten