Ergonomie op de werkvloer voor duurzame vitale inzetbaarheid
Ergonomie op de werkvloer voor duurzame vitale inzetbaarheid
03 oktober 2019 

Ergonomie op de werkvloer voor duurzame vitale inzetbaarheid

Ergonomie op jouw werkvloer of binnen jouw afdeling, het is hartstikke belangrijk. Maar wat is ergonomie eigenlijk? En hoe kun je het als bedrijf of afdeling, beïnvloeden? In deze blog lees je er alles over!

Ergonomie is letterlijk “Wet van Werk”. Ergon betekent “werk” en Nomos betekent “wet”. Deze wet moet ervoor zorgen dat de veiligheid en de gezondheid van de werknemers verzekerd wordt op de werkvloer. Ergonomie zit overal in ons dagelijks leven, maar is vooral bekend in relatie tot de werkomgeving. De arbeidssituatie op jouw werkvloer en binnen jouw afdeling.

Ergonomie en specialisaties

Er worden 3 specialisaties onderscheiden binnen de ergonomie:
Allereerst de fysieke ergonomie. Op dit vlak bevind ik me het meeste als fysiotherapeut op de werkvloer. Fysieke ergonomie houdt rekening met de menselijke anatomie (hoe zijn we gebouwd en wat zijn de anatomische verschillen bij mensen). Ook houdt het rekening met de antropometrie, fysiologie en biomechanica in relatie tot de fysieke activiteit op de werkvloer. Wat hierbij het allerbelangrijkste is, is de werkhouding van de werknemer. Maar ook de hoeveelheid repeterende bewegingen, de werkplekinrichting, veiligheid en gezondheid van de werknemer. Natuurlijk spelen ook eventuele klachten, blessures een grote rol.

Cognitief, de mentale processen

Daarnaast de cognitieve ergonomie. Deze bestudeert de mentale processen, waar ik als fysiotherapeut natuurlijk ook veel mee te maken heb en mij begeef op dat vlak. Lichamelijke klachten hebben vaak ook een mentale component en deze mag niet vergeten worden. Die mentale componenten zijn namelijk ook altijd een deel van de oplossing. Stress is hierbij een hele belangrijke, maar ook de mentale werkbelasting, mens-computer interactie en de menselijke betrouwbaarheid.

Organisatie ergonomie

Als laatste de organisatie ergonomie. Deze focust op communicatie, teamwork, en de grotere organisatiestructuur van het bedrijf of de afdeling. Hier begeef ik me als fysiotherapeut maar deels op, fysiotherapie is meer maatwerk 1 op 1 dan het behandelen in groepsprocessen.

Ergonomie, wat kunnen we ermee?

Ergonomie is ontzettend belangrijk op de werkvloer, zowel voor de werknemer, alsook voor de werkgever. Want hoe beter de ergonomie, hoe beter het werkklimaat en hoe blijder de werknemers! Dit levert uiteraard meer werksfeer, productiviteit en minder ziekteverzuim op. Een win-win situatie dus! Maar wat zijn nou de belangrijkste ergonomische toepassingen op de werkvloer? Lees snel verder…

Juiste stoelen

Een juiste stoel is ontzettend belangrijk voor werknemers die veel tijd achter hun bureau doorbrengen. Er zijn erg veel verschillende bureaustoelen te koop en de functies waarover de stoelen beschikken zijn lang niet allemaal hetzelfde.
Het belangrijkste aan een bureaustoel is dat de verschillende onderdelen van de stoel, aan te passen zijn. Iedere werknemer is namelijk anders, anders gebouwd, andere lengte en andere breedte en dit vraagt om een bureaustoel die daarop af te stellen is. De bureaustoel moet in ieder geval aan te passen zijn in zithoogte, hoogte van de rugsteun en armsteunen, waarbij ook de zitpositie veranderd kan worden.

Beeldscherm van de computer(s)

Veel nekklachten komen voort uit een slechte positie van het beeldscherm. Het is dus belangrijk dat het beeldscherm op de juiste hoogte is ingesteld. Werknemers moeten niet extra hun nek hoeven te belasten om de computer goed te kunnen gebruiken. Het beeldscherm moet geplaatst worden op ooghoogte. De ideale afstand is 80 centimeter. Op 80 centimeter is het beeldscherm goed leesbaar, zonder met de ogen te hoeven knijpen of naar voren te bewegen met de nek.

Het keyboard en de muis

Een muis moet niet te ver weg liggen vanaf de handpalm, waarbij de werknemer zijn arm toch nog wat gebogen kan houden. Het keyboard moet zo geplaatst worden dat de ellebogen en de polsen van de werknemer, in een lijn kan worden gehouden tijdens gebruik.
Als een werknemer moet reiken naar de muis of naar het keyboard, kan dit zeker leiden tot vermoeidheid en lichamelijke klachten. Elke dag kort checken of de muis en het keyboard nog op de juiste plek liggen is daardoor geen overbodige luxe.

Complete werkomgeving

Natuurlijk zijn niet alleen de computer, muis en stoel belangrijk. Ergonomie is meer dan alleen deze inrichting. De complete werkomgeving speelt een rol. Denk dan aan verlichting, temperatuur, luchtvochtigheid.
Een ergonomische werkplek helpt niet alleen om het verzuim tegen te gaan maar is ook een zeer belangrijke factor in hoe blij werknemers zijn met hun werk. En blijde werknemers, die werken harder en zijn minder vaak ziek!

E-book 10 tips voor thuiswerken

Fysiotherapie en ergonomie

Fysiotherapie op de werkvloer (en dus ergonomie) gaan hand in hand. Ik als fysiotherapeut werk veel op de werkvloer bij bedrijven om meer duurzame, vitale inzetbaarheid te creeren. Onder andere door bovenstaande factoren aan te pakken maar natuurlijk ook 1 op 1 fysiotherapie te bieden aan de werknemers. Zowel curatief (genezend), alsook preventief (voorkomend).

Interesse in wat Fysiotherapie Beweeg en Ontspan nog meer kan bieden op de werkvloer? Lees hier mijn andere blog over fysiotherapie op de werkvloer.
Je kunt natuurlijk ook mijn referenties lezen of mijn nieuwsberichten in de gaten houden op deze website.
Vrijblijvend gesprek aanvragen voor jouw afdeling of jouw bedrijf? Dat kan natuurlijk! Ik ga graag in gesprek om samen te kijken welk maatwerk ik kan leveren op jullie werkvloer! Vraag hier een vrijblijvend gesprek aan.

Tot snel op de werkvloer voor fysiotherapie en nog betere ergonomie!
Sportieve en relaxte groet, Fysio Maaike

Over de schrijver
Ik ben Fysio Maaike, trotse eigenaresse van de meest betrokken Fysiotherapiepraktijk in Zoetermeer. Mijn passie is om jou van je lichamelijke en/of geestelijke klachten af te helpen door middel van Fysiotherapie, Medical Taping, Dry Needling, Beweging en Ontspanning. Mijn specialisme is (uitstralende) Rugklachten, waar ik dagelijks mensen mee mag helpen in mijn praktijk en met mijn online programma's tegen (uitstralende) Rugklachten. Wie weet ben jij wel de volgende die ik mag helpen! Beweeg en Ontspan: Sportieve en Relaxte groet, Fysio Maaike
Reactie plaatsen

Ik help jou graag, neem gerust contact op

Ik help jou erg graag van je fysieke en/of mentale klachten af en breng je graag terug in balans door middel van mijn behandelingen.


Gebruik de onderstaande knop om contact met me op te nemen voor Fysiotherapie, Medical Taping, Dry Needling, Groepstraining Indoor of Outdoor, Online Fysiotherapie en/of Fysio Maaike op jouw werkvloer.

Ook kun je me vinden, volgen en liken op social media.