Genezing hernia versnellen met fysiotherapie
Genezing hernia versnellen met fysiotherapie
22 maart 2021 

Genezing hernia versnellen met fysiotherapie

Een hernia, iedereen kent het wel of heeft er in ieder geval wel van gehoord. Maar wat is een hernia nou eigenlijk? En wat kun je er zelf aan doen als je een hernia hebt? In dit blog lees je er alles over!

In de tijd dat ik werkte in het HagaZiekenhuis, werkte ik voornamelijk op de neurologie en neurochirurgie afdeling. De TIA’s, CVA’s, hersentumoren en dus ook hernia’s kwamen dagelijks voorbij. Het was aan de orde van de dag in mijn werk als fysiotherapeut. Al snel mocht ik de Hernia voorlichting geven, de dag voordat de mensen geopereerd werden voor een hernia (of spondylodese, cauda equina syndroom, etc.). De dag voordat ze werden geopereerd, kwamen ze poliklinisch naar de afdeling (neurochirurgie) toe en gingen ze langs de arts, anesthesist, verpleegkundige en langs ons; de fysiotherapeuten. Wat wij deden was het geven van voorlichting met betrekking tot de hernia operatie. Sommigen waren er zeer slecht aan toe, anderen konden misschien nog wel even door maar bij allen was er een hernia geconstateerd.

Maar, wat is een hernia nou eigenlijk?
Een hernia is een uitstulping van weefsel, of orgaan. Het is een zeer veelvoorkomende aandoening en kan zowel in de rug als in de nek plaatsvinden. Bij een rug hernia, onderin de rug, puilt 1 van de tussenwervelschijven, 1 van de discus, uit. Een tussenwervelschijf is een schijf, die tussen bijna alle wervels in de wervelkolom zitten.
Hernia’s komen voor op niveaus. Bijvoorbeeld L3-L4, L4-L5, L5-S1 of S1-S2. Meest voorkomende hernia is tussen L4 en L5, tussen de vierde en de vijfde lendenwervel, onderin de rug.

Het ontstaan van een hernia

Het ontstaan van een hernia gebeurt meestal door ons gedrag van tegenwoordige tijd, het vele zittende gedrag (zeker nu met betrekking tot het thuiswerken in deze Corona-tijd). En dan vooral het zitten in een verkeerde houding. We zitten teveel en teveel op de verkeerde manier. Door deze houding, deze bolle houding en het niet zitten op onze zitbeenknobbels, ontstaan er hernia’s onderin de rug. Een nekhernia kan hier ook door ontstaan uiteraard.
Ook zware fysieke belasting, overgewicht, erfelijkheid en ook roken vergroten de kans op een hernia.

De symptomen van een hernia

Mijn docent van de fysiotherapie opleiding zei altijd; trek 100 mensen van de straat af en 5 hebben een hernia onder de MRI! En misschien heeft 1 persoon er maar last van! Want hernia’s hoeven helemaal geen pijnklachten of symptomen te geven (gelukkig maar)! Maar als je klachten hebt, kan dit wel ontzettend vervelend zijn! Vooral uitstralende rugpijn, naar de benen toe met betrekking tot een rug hernia en naar de armen toe bij een nek hernia, zijn de meest veelvoorkomende symptomen. Deze uitstralende pijn komt door de zenuwen, die zenuw(en) raken beknelt, beklemd door de uitstulping van de tussenwervelschijf (de discus). Je kunt zoveel uitstraling hebben van de zenuw dat er ook echt uitval van je been optreedt. Zoals bijvoorbeeld een klapvoet. Maar ook verlamming, krachtsverlies of incontinentie kan optreden door de zenuwbeknelling. Wat ik vaak hoor als fysiotherapeut in de praktijk en wat ook kenmerkend is voor een hernia (en dus uitstralende klachten vanuit de zenuw), is schietende pijn door het hele been heen (bij een rughernia), of door een arm heen (bij een nekhernia). Maar sommige mensen hebben juist doffe pijn, of tintelingen, dat komt ook voor.

gratis-ebook-10-tips-tegen-rugklachten

De diagnose Hernia

De diagnose hernia wordt pas gegeven na het maken van een röntgenfoto of een MRI-scan. Op een röntgenfoto kan de uitstulping te zien zijn, maar natuurlijk niet of er ook sprake is van een zenuwbeknelling. Indien de artsen dit wel vermoeden, wordt er aanvullend een MRI gemaakt van de rug. Dan kan er wel gezien worden of je tussenwervelschijf uitpuilt naar de zenuw toe. In dat geval wordt er ook nog specifiek gekeken op welk niveau de uitstulping is, L3-L4, L4-L5, L5-S1 of S1-S2.

Behandeling van een hernia

Een hernia hoeft niet altijd geopereerd te worden. Met behulp van Fysiotherapie kan een hernia zeker verlichting geven. Ik kan als fysiotherapeut gerichte oefeningen geven tegen de uitstralende klachten van de zenuw en natuurlijk verlichting bieden. Dit kan ik doen door middel van massagetechnieken en ook Medical Taping in de onderrug of bil of been. Ook kan ik als fysio natuurlijk jou leren om je rug beter te belasten en instabiliteit hierin te voorkomen. Het verbeteren van je zithouding, maar ook stahouding en wandelhouding komt ook ter sprake. Zo kun je de hernia verlichten maar ook in de (nabije) toekomst, voorkomen.

Oefenprogramma tegen een hernia

Als fysiotherapeut zag ik in het HagaZiekenhuis dagelijks hernia patiënten. Zo ook nu in mijn praktijk in Zoetermeer, vrijwel dagelijks zie ik hernia en/of wervelkolom gerelateerde, rugklachten. Zodoende heb ik een programma ontwikkeld, een 6-Weeks Rugprogramma, een Rugklachten 6-Weekse. In deze Rugklachten 6-Weekse leer je hoe je, eventueel naast de behandeling van een fysiotherapeut, rugklachten verminderd en een volgende keer voorkomt. Je leert welke ontzettend belangrijke functie je buikspieren hebben bij het herstel van je rugklacht, je hernia. Maar ook hoe je een fitbal gebruikt en wat een fitbal kan betekenen voor het herstel van rugklachten. Een alomvattend programma, welke je naast je behandeling van een manueel fysiotherapeut, chiropractor of een osteopaat, kunt volgen. Wie weet is het wel wat voor jou. Meer informatie vind je hier.

Blijf vooral altijd bewegen, en natuurlijk ontspannen, ook bij een hernia!

Sportieve en Relaxte groet, Fysio Maaike

Over de schrijver
Ik ben Fysio Maaike, trotse eigenaresse van de meest betrokken Fysiotherapiepraktijk in Zoetermeer. Mijn passie is om jou van je lichamelijke en/of geestelijke klachten af te helpen door middel van Fysiotherapie, Medical Taping, Dry Needling, Beweging en Ontspanning. Mijn specialisme is (uitstralende) Rugklachten, waar ik dagelijks mensen mee mag helpen in mijn praktijk en met mijn online programma's tegen (uitstralende) Rugklachten. Wie weet ben jij wel de volgende die ik mag helpen! Beweeg en Ontspan: Sportieve en Relaxte groet, Fysio Maaike
Reactie plaatsen

Ik help jou graag, neem gerust contact op

Ik help jou erg graag van je fysieke en/of mentale klachten af en breng je graag terug in balans door middel van mijn behandelingen.


Gebruik de onderstaande knop om contact met me op te nemen voor Fysiotherapie, Medical Taping, Dry Needling, Groepstraining Indoor of Outdoor, Online Fysiotherapie en/of Fysio Maaike op jouw werkvloer.

Ook kun je me vinden, volgen en liken op social media.