Druk op je tussenwervelschijf tijdens zitten, staan en liggen
Druk op je tussenwervelschijf tijdens zitten
18 februari 2021 

Druk op je tussenwervelschijf tijdens zitten

De druk op je tussenwervelschijf, jouw discus, kan ontzettend verschillen naar mate je jouw houding aanpast. In dit blog leg ik uit welke houding, welk effect heeft op jouw tussenwervelschijf. Maar allereerst, wat is eigenlijk een tussenwervelschijf?

Wat is een tussenwervelschijf?

Onze tussenwervelschijf, ook wel discus intervertebralis genoemd in Latijn, zit in onze rug. Deze schijf, discus, zit tussen twee wervels in. Er zijn 23 tussenwervelschijven in onze gehele wervelkolom. Er zijn geen tussenwervelschijven bij het staartbeen onderin de wervelkolom. En de hoogste nekwervel, het gewricht tussen onze schedel en C1 (halswervel 1), bevat geen tussenwervelschijf. Disci zijn elastisch en vangen zo schokken in onze rug op. Ook houden ze mooi onze wervels bij elkaar en zorgen ze voor onze stabiliteit, binnen de wervelkolom.

Onderdelen van een tussenwervelschijf

Een discus zit door middel van een eindplaatje van bot vast aan de wervels. Deze constructie functioneert als een gewricht (twee wervels met een tussenliggende discus). Een tussenwervelschijf bestaat uit een ring en in het midden een kern. De buitenste ring heet annulus fibrosus in Latijn en bestaat uit bindweefsel. Ze noemen dit bindweefsel ook wel vezelig kraakbeen.
De kern van een tussenwervelschijf is gemaakt van geleiachtig materiaal, de nucleus pulposes. De kern wordt omvat door de ring. De buitenste ring heeft als functie om de binnenste kern bij elkaar te houden en krachten gelijkmatig te verdelen over deze kern.

Invloed van zitten en staan op de discus

Nachemson en Wilke et al. hebben onderzocht wat de invloed is van zitten en staan op onze discus, onze tussenwervelschijf. Daaruit is onderstaande grafiek ontstaan.
Het liggen in ruglig is het minst belastend voor onze tussenwervelschijf, dat ervaar je zelf waarschijnlijk ook. Indien je rugklachten hebt, is het liggen op je rug ontzettend fijn. Het liggen op de zij is bijna net zo prettig en weinig belastend, iets meer dan de ruglig.
Grappig is, dat het zitten op een bureaustoel, leunend naar achteren tegen de leuning aan, na het liggen in ruglig en zijlig komt. Met betrekking tot de druk op je tussenwervelschijf is dit dus weinig belastend. Keurig netjes rechtop zitten is dus meer belastend voor de tussenwervelschijf dan achterover hangen (met steun).
Tillen met gebogen rug is het meest belastend, vandaar het advies altijd door je knieën te gaan wanneer je iets optilt.

Druk op tussenwervelschijf bij zitten en staan

Klachten aan je tussenwervelschijf

Als de kern van de discus uitdroogt, wordt deze minder elastisch en treedt er hoogteverlies op. De vloeistof in de discus droogt dan uit, dit is vaak op latere leeftijd. Hierdoor ontstaat er ruimte en kan de buitenste bindweefselring gaan uitpuilen. Hierdoor kun je een vernauwing krijgen van je wervelkanaal en daardoor kunnen er zenuwen bekneld raken. Dit proces heet stenose. Het gevolg hiervan is hevige rugklachten. Een goede vochthuishouding en doorbloeding van je discus zijn dus erg belangrijk. Hiervoor zijn sterke rugspieren en buikspieren nodig, omdat deze sterke spieren voor een betere doorbloeding van de rug zorgen.

Een andere veelvoorkomende klacht aan je tussenwervelschijf is een hernia. Hernia betekent uitstulping van weefsel of van een orgaan. Bij een rughernia puilt 1 van de tussenwervelschijven uit, de zachte kern puilt dan over de buitenste ring heen. Hierdoor ontstaat er een prolaps, een pijnlijke uitstulping. Die uitstulping drukt tegen het ruggenmerg, of een zenuw aan. Vaak zie je hernia’s in de lage rug, niveau van de lendenwervels. Maar ook bovenin de rug kan een hernia ontstaan, in de halswervels.

Blijvende schade aan je tussenwervelschijf

Als je tussenwervelschijf blijvend beschadigd is dan kan dit veel pijn opleveren. Tegenwoordig kunnen ze met schijfprotheses een nieuwe discus “maken”. De beschadigde discus wordt vervangen door een schijf van metaal en polyethyleen. Deze operatie techniek is nog niet overal even populair over toegestaan. Ook het vastzetten van de rug, een spondylodese, is een mogelijkheid bij blijvende schade aan je tussenwervelschijf en wervels.

gratis-ebook-10-tips-tegen-rugklachten

Je rug versterken om je tussenwervelschijf te ontlasten

Het is natuurlijk ontzettend goed om je rug te versterken, om zo je tussenwervelschijf te ontlasten. Dit kun je doen door middel van vele oefeningen. Op mijn YouTube kanaal “Fysio Maaike” besteed ik hier regelmatig aandacht aan in mijn wekelijkse vlogs.

Maar wat ook kan is je rug versterken door middel van mijn Online Programma tegen rugklachten. Het 6-Weekse programma neemt je stap voor stap mee in het sterker maken van je rug, om zo je tussenwervelschijven te ontlasten. Met dit 6-Weekse programma bouw je in 6 weken tijd helemaal op, tot een perfect sterke CORE, rug- en buikspieren. Misschien is het wat voor jou? Bekijk dan deze pagina op mijn website over de Rugklachten 6-Weekse.

Veel succes met jouw rugklacht!
Sportieve en Relaxte groet, Fysio Maaike

Over de schrijver
Ik ben Fysio Maaike, trotse eigenaresse van de meest betrokken Fysiotherapiepraktijk in Zoetermeer. Mijn passie is om jou van je lichamelijke en/of geestelijke klachten af te helpen door middel van Fysiotherapie, Medical Taping, Dry Needling, Beweging en Ontspanning. Mijn specialisme is (uitstralende) Rugklachten, waar ik dagelijks mensen mee mag helpen in mijn praktijk en met mijn online programma's tegen (uitstralende) Rugklachten. Wie weet ben jij wel de volgende die ik mag helpen! Beweeg en Ontspan: Sportieve en Relaxte groet, Fysio Maaike
Reactie plaatsen

Ik help jou graag, neem gerust contact op

Ik help jou erg graag van je fysieke en/of mentale klachten af en breng je graag terug in balans door middel van mijn behandelingen.


Gebruik de onderstaande knop om contact met me op te nemen voor Fysiotherapie, Medical Taping, Dry Needling, Groepstraining Indoor of Outdoor, Online Fysiotherapie en/of Fysio Maaike op jouw werkvloer.

Ook kun je me vinden, volgen en liken op social media.