Wat is Stenose? | Wat zijn de oorzaken en wat kun je eraan doen?
wervel-slijtage-stenose-rug

Stenose

Wat is stenose?

Stenose betekent een vernauwing van het zenuwkanaal. Dit zenuwkanaal is voor te stellen als een soort holle buis die in de wervelkolom loopt. Bij een lumbale stenose is dit kanaal in de onderrug vernauwd. Dit soort wervelkanaalvernauwingen komen relatief vaak bij oudere mensen voor.

Oorzaken van stenose

Slijtage van de rug is een ouderdomskwaal waar helaas weinig tegen te doen is. De meeste mensen krijgen hier op den duur last van. Deze slijtage noemen we ook wel artrose. Artrose kan overal in het lijf voorkomen, maar de rug vangt in de loop der jaren natuurlijk veel krachten op waardoor slijtage hier haast onvermijdelijk is.

Door slijtage groeit er extra bot aan de ruggengraat, kunnen rugwervels verdikken en ontstaan er uitstulpingen die we osteofyten noemen. Door al deze dingen komt het zenuwkanaal in de knel en ontstaat er een vernauwing.

Soms vernauwt het wervelkanaal zichzelf. Dan noemen we het een spinale kanaalstenose. Vernauwt de opening in de ‘buis’? Dan heet het een foraminale stenose.

Ook een tumor, hernia of poreus bot (osteoporose) kunnen een stenose veroorzaken.

Tevens heeft de aangeboren wijdte van het zenuwkanaal met stenose te maken. Als iemand met een zeer nauw kanaal geboren is, kan deze persoon op vroege leeftijd al klachten ontwikkelen.

 


Klachten bij lumbale stenose

Bij een lumbale stenose is er vaak sprake van een moe, zwaar en pijnlijk gevoel in beide benen. Soms gebeurt dit maar in één been. De benen lijken minder krachtig te werken, en er is sprake van tintelingen of juist een doof gevoel in de voeten en/of bovenbenen.

Deze klachten zijn niet altijd aanwezig. Ze ontstaan bij lopen of staan, maar verdwijnen soms relatief snel bij zitten, liggen, fietsen, of vooroverbuigen.

Dit komt omdat de rug hol is tijdens het staan of lopen. Hierdoor wordt het wervelkanaal nog smaller. Bij zitten, liggen, fietsen, of vooroverbuigen wordt de rug rechter of boller waardoor er meer ruimte is voor het kanaal.

Vaststellen van een stenose

Een stenose is door het klachtenpatroon vaak al gemakkelijk vast te stellen door een arts. Als de pijn onhoudbaar is, wordt er een MRI-scan aangevraagd. Indien nodig kan de vernauwing in het zenuwkanaal worden verwijderd door een operatieve kanaalverwijding of het verwijderen van een of meerdere wervelbogen rondom de stenose.

De rol van de fysiotherapeut bij stenose

Een fysiotherapeut helpt mensen met een stenose door o.a. flexibiliteitsoefeningen, het sterker maken van de spieren, en oefeningen die de druk van het zenuwkanaal afhalen. Door deze te combineren en de juiste begeleiding van een fysiotherapeut te ontvangen, kunnen veel mensen met een stenose alsnog een prettig en relatief pijnvrij leven leiden.

Wil jij afrekenen met jouw Rugklachten? Ontdek 3 gratis adviezen om rugklachten NU te herstellen in mijn E-course 'Reken af met Rugklachten' (direct toegang).

Wil jij ook gratis adviezen voor een leven lang zonder Rugklachten?

Gratis een leven lang zonder rugklachten