Een tumor in de rug | dit zijn de symptomen en de behandeling
Ruggenwervel

Tumoren in de rug

Een tumor in de rug

Tumoren zijn gezwellen bestaand uit abnormale weefselcellen. Meestal wordt met het woord tumor kanker bedoeld, een kwaadaardig gezwel. Er zijn echter ook goedaardige tumoren. Tumoren kunnen overal in het lichaam ontstaan. We spreken van spinale tumoren als het over gezwellen in de rug gaat. Deze spinale tumoren ontstaan in de wervelkolom, het ruggenmerg, ruggenmergvlies, of de zenuwwortels in de rug. Tumoren die zich buiten het ruggenmerg bevinden in het vlies of de wortels heten extrinsieke ruggenmergtumoren. Deze tumoren komen acht keer vaker voor dan intrinsieke ruggenmergtumoren. Dit zijn gezwellen in het ruggenmerg. Extrinsieke ruggenmergtumoren zijn vaak goedaardig.


De tumoren zijn daarnaast te verdelen in primaire en secundaire tumoren.

Primaire tumoren zijn lokaal ontstaan en hebben een kans goedaardig te zijn. Primaire tumoren in de rug zijn vrij zeldzaam.

Secundaire tumoren zijn metastasen oftewel uitzaaiingen van een gezwel elders in het lichaam. Deze uitzaaiingen zijn altijd kwaadaardig. Ze komen vooral voor in de wervelkolom en zijn vaak uitzaaiingen van prostaatkanker, longkanker, darmkanker of borstkanker.


Symptomen van spinale tumoren

De klachten bij de tumoren in de rug verschillen omdat deze afhankelijk zijn van de plaatsing. Er is bijna altijd sprake van pijn in de rug, aan een specifieke rug- of nekwervel of een ledemaat. De pijn kan deze heel langzaam (zelfs gedurende jaren) ontstaan.

Kenmerkend bij een tumor in de rug is nachtelijke pijn die veroorzaakt wordt door de liggende houding en verdwijnt bij het opstaan.


Bij druk van de tumor op de rugzenuwen zien we vaak problemen met bewegen, kracht, coördinatie, impotentie en incontinentie. Gevoelsstoornissen zoals een dof gevoel of tintelingen komen ook regelmatig voor. Er kan tevens een zwelling van het ruggenmerg ontstaan (bloedstuwing) of dichtgedrukte bloedvaten (ruggenmergsinfarct).


Behandeling tumor in de rug

Bij het vermoeden van een spinale tumor wordt er een CT-scan of MRI-scan uitgevoerd voor uitsluitsel over de plaatsing en grootte van de tumor. Een biopt (wegnemen van wat tumorweefsel) wijst uit de tumor kwaadaardig of goedaardig is.

Als er sprake is van een secundaire tumor in de rug is de kans op genezing miniem.

Een spinale tumor die niet wordt behandeld zal doorgroeien en uiteindelijk een dwarslaesie veroorzaken met alle gevolgen van dien.


Afhankelijk van de uitkomsten van het tumoronderzoek wordt er gekozen voor een operatie, bestraling of chemotherapie. Bestraling lijkt veel langdurige verlichting te geven bij de pijn die een tumor in de wervelkolom veroorzaakt. Als een spinale tumor operatief te verwijderen is,  zijn tijdelijke uitvalsverschijnselen na de operatie normaal. Fysiotherapie is daarom noodzakelijk om het lijf weer goed te laten functioneren.


Wil jij afrekenen met jouw rugklachten? Meld je gratis aan voor mijn E-course en krijg direct toegang tot 3 inzichten en oefeningen die ervoor zorgen dat je direct verlichting voelt. Klik hier voor meer informatie over 'Reken af met Rugklachten'.

Wil jij ook gratis adviezen voor een leven lang zonder Rugklachten?

Gratis een leven lang zonder rugklachten