Wat is discopathie?
Wat is discopathie?

Deze blog gaat over discopathie. Discopathie heeft niets te maken met een disco, maar wel met een discus (tussenwervelschijf). Ik ben geïnspireerd door een cliënt, die deze week bij mij binnen liep. Nou, eigenlijk liep hij niet, maar strompelde hij naar binnen.

De cliënt met discopathie

De cliënt was al in consult bij mij, voordat de diagnose gesteld was. Ik had hem gezegd dat hij naar de huisarts moest gaan, en een verwijsbrief geschreven voor aanvraag van een röntgenfoto. Op deze röntgenfoto bleek dus dat de cliënt een discopathie had.
Een röntgenfoto is een foto van de botten en de gewrichten, niet van de spieren. Op een MRI zie je wel de spieren en de zenuwen, op een röntgenfoto dus niet. Een röntgenfoto wordt ook wel een x-foto genoemd.
De diagnose vanuit de röntgenfoto was dus: “U heeft discopathie”, maar die man had geen flauw idee wat hij daar mee moest. En nu kwam hij bij mij met de vraag: “Wat is discopathie?”

Uitleg over discopathie

De letterlijke betekenis van discopathie is: disco komt van discus, en discus betekent schijf, in dit geval tussenwervelschijf. Pathie betekent ziekte, dus hier gaat het over de ziekte van een tussenwervelschijf.
Als je de wervelkolom voor je ziet: al die wervels en daartussen de tussenwervelschijven. Een discus is dus een tussenwervelschijf. Het kan zijn dat die discus uitstulpt, prolaps.
Wat is het geval met discopathie? Eigenlijk wordt de ruimte tussen de wervels beperkt, door de discus die meer ruimte in wil nemen. De discus is ziek, hij doet het niet goed, en hij stulpt uit. Het kan zijn dat hij uitstulpt naar de zenuw toe. Dat doet heel erg zeer, want je hebt dan dus uitstralende klachten.

Mictieproblematiek

De cliënt die bij mij kwam met discopathie, had ook erg last van mictieproblematiek. Dat betekent problemen met plassen, poepen en persen. Het is eigenlijk de HNP-test: Hoesten, Niezen en Persen. HNP betekent overigens in de fysiotherapiewereld ook Hernia Nuclei Pulposi, en dat betekent in de volksmond hernia. Maar nu gaat het over hoesten, niezen, persen.
Heb je daar last van, plus uitstralende klachten? Meteen doorverwijzen! Wij noemen het de rode vlaggen, meteen naar de huisarts en vraag een röntgenfoto aan. Het gebeurt weleens dat de huisarts de klachten niet serieus neemt helaas. Ga dan naar je fysiotherapeut, die zorgt voor een verwijsbrief en dan moet de huisarts zorgen voor een röntgenfoto (of een MRI, nog beter) in het ziekenhuis.
De discus stulpt dus uit naar de zenuw toe, zeker als je mictieproblematiek hebt is het belangrijk om naar de huisarts te gaan voor een röntgenfoto.De persoon uit dit voorbeeld had discopathie tussen L5 en S1. De wervelkolom is verdeeld in wervels:
-7 halswervels, de cervicale wervels. C
-12 borstwervels, de thoracale wervels. T
-5 lendenwervels, de lumbale wervels. L
-Het heiligbeen, vijf vergroeide sacrale wervels. S
-Het staartbeen of stuitje, een drie tot vier staartwervels.
Tussen de sacrale wervels zit geen discus omdat het vergroeid is, maar wel tussen de laatste lumbale wervel en de eerste sacrale wervel. Dit wordt omschreven als L5-S1. Als die discus uitstulpt, kun je dus echt forse mictieproblematiek hebben. Het probleem is dat je dan incontinent kan worden. Dat wil natuurlijk niemand, dus ga naar de huisarts.

Wat kun je zelf doen?

Als je dit soort klachten hebt, kan je het beste zoveel mogelijk afwisselen van houding. Niet te lang zitten, niet te lang staan, en sowieso niet gaan werken. Het hangt er natuurlijk wel van af wat voor soort werk je hebt. Misschien wil je graag wat te doen hebben, en kan je afwisselen: een beetje achter de computer, een beetje staan, een beetje zitten een beetje liggen.
Gebruik medicatie, een beetje…. Ik ben niet zo van de medicatie, maar als je zulke forse uitstralende klachten hebt is het wel fijn om met medicatie de dag door te kunnen komen.
Voor die medicatie moet je natuurlijk bij de huisarts zijn, want vaak werkt de normale Paracetamol niet meer.
Bovendien kan discopathie aangepakt worden door het flossen van de zenuw, en oefeningen.

Het flossen van de zenuw

Flossen van de zenuw is het uitstrekken van de zenuw, en weer terug (net als flossen tussen je tanden). Meer over flossen lees je in deze blog.
Je zenuw wordt beperkt omdat de discus, de discopathie, tegen die zenuw aan zit te duwen. Dan is het belangrijk om die zenuw weer te flossen, weer soepel te krijgen.
Het is ook belangrijk om oefeningen te doen, en het ligt er een beetje aan waar je de discopathie hebt. L5-S1 kan: de laagste lumbale wervel (L5) naar S1 (bovenin het heiligbeen), maar het kan ook iets hoger. Als het hoger zit, heb je vaak geen mictieproblematiek. Dan heb je vaak wat meer uitstraling in het bovenbeen of in de voet: de buitenrand van de voet, of de binnenrand van de voet of tot en met de knie.

Ga naar de fysiotherapeut

Let goed op waar je de uitstralende klachten hebt. Het heeft allemaal te maken met de segmenten in het lichaam.
Ga ermee naar de fysiotherapeut, want die weet precies welke uitstralende klachten het zijn. Die weet welke zenuw het is, welke segmenten het zijn, en welke oefeningen je moet krijgen. Daar zijn wij voor, als fysiotherapeuten.
Dus ga met discopathie naar de fysiotherapeut, want wat je er aan moet doen is erg persoonsafhankelijk. Zorg ervoor dat de fysiotherapeut jouw klachten oplost. Je bent uiteraard ook hier welkom in mijn mooie praktijk in Zoetermeer om jouw discopathie te verminderen.

Een operatie?

Stel dat oefeningen en aanpassingen niet werken, dan kan het zo zijn dat de mictieproblematiek bijvoorbeeld hetzelfde blijft. Het vermindert niet, of wordt misschien zelfs erger, dat kan ook gebeuren. Dan ga je voor een operatie, waarbij ze de uitstulping (discopathie) zoveel mogelijk weghalen waardoor de zenuw dus onbeschadigd blijft.
Er kan restschade zijn, en dat maakt dat je er snel bij moet zijn. Want hoe langer je er mee blijft doorlopen, hoe meer restschade er kan zijn na een operatie. Dat is wel belangrijk om te weten.
Ik heb veel mensen gezien met een discopathie in het HagaZiekenhuis in het verleden (waar ik vaak heb gewerkt van 2013 tot 2016), en veel mensen ermee geholpen.
Ik werkte op de neurochirurgie, zo noemen we dat. Neuro betekent zenuw, chirurgie betekent het chirurgisch behandelen van de zenuw, zo moet je het eigenlijk een beetje zien. Dus ik zag veel discopathie-mensen en weet hoe belangrijk het is dat je naar een fysiotherapeut gaat die daar ook enigszins wat vanaf weet. Dus welkom bij mij, of bij een andere fysio die er kennis van heeft.

Hoe gaat het met de cliënt?

Het wil niet zeggen dat mijn cliënt nog voor een operatie gaat. We zijn nog in het proces, de MRI is aangevraagd.
De röntgen was al aangevraagd, en was gehonoreerd. Daar kwam discopathie uit. Toen is hij weer terug bij mij gewoon in consult gebleven, gewoon voor advisering. Wat moet je nou doen? Het flossen van de zenuw, specifieke oefeningen. Daar ben ik voor, voor dat soort dingen.
En nu is de MRI door mij aangevraagd, eigenlijk direct na de röntgen. Dat duurt zo’n twee tot drie weken, dat is nu gaande.
Maar het kan dus zo zijn dat hij nog voor een operatie gaat, maar het kan ook zijn dat zijn klachten alsnog opgelost worden. Dat hoop ik natuurlijk voor hem, want dat zou natuurlijk het mooiste zijn.
Een operatie is altijd risicovol, en kost heel veel geld. Dus het mooiste zou zijn als zonder operatie, met een conservatieve behandeling (specifieke oefeningen en advisering) wordt opgelost. Het lichaam is heel erg goed, zeker het zelfoplossend vermogen van het lichaam is altijd supergoed. Dus heb vertrouwen in het herstel van jouw lichaam.

Alles kan…

Dus ik hoop voor hem, en voor andere mensen die een discopathie hebben, dat het wordt opgelost. Maar het gaat niet vanzelf, je moet er zelf wel iets tegen doen. Doe je niks, dan zit je wel aan een operatie vast.
Sommige mensen hebben gewoon pech, die hebben er wel dingen aan gedaan maar het wordt niet beter. Het is zo hardnekkig dat er niet tegenaan te oefenen is, of je advisering op te volgen is, en dan moet je alsnog voor een operatie, dat kan.
Maar in ieder geval: Bij klachten ga je eerst naar de fysiotherapeut, bijvoorbeeld naar mij, en wij kijken wat het beste voor jou is.

Welke oefeningen zijn goed tegen een discopathie?

Dan moet ik je doorverwijzen naar mijn Online Programma, mijn online programma tegen Rugklachten. Officieel heet dit de “In recordtijd Rugklachten Vrije Methode®”. Deze methode is conservatief, zonder operatie, en heel specifiek. Vol met oefeningen die goed zijn voor het herstel van jouw discopathie, jouw rugklacht. Is dit nieuw voor jou? Neem dan een kennismakingsaanbod, laagdrempelig en met een maand toegang.
Een tussenstap na het kennismakingsaanbod en het volledige programma, is het basisprogramma van 1 week, met een maand toegang.
Wil je er helemaal vol voor gaan? Kies dan voor het volledige programma van 6 weken met 2 maanden toegang. Dan bouw je echt op, stap voor stap, en wie weet kom je dan wel helemaal, 1o0% van jouw discopathie af.

Blijf gezond, succes met jouw discopathie en/of rugklachten.

Sportieve en Relaxte groet, Fysio Maaike

Over de schrijver
Ik ben Fysio Maaike, trotse eigenaresse van de meest betrokken Fysiotherapiepraktijk in Zoetermeer. Mijn passie is om jou van je lichamelijke en/of geestelijke klachten af te helpen door middel van Fysiotherapie, Medical Taping, Dry Needling, Beweging en Ontspanning. Mijn specialisme is (uitstralende) Rugklachten, waar ik dagelijks mensen mee mag helpen in mijn praktijk en met mijn online programma's tegen (uitstralende) Rugklachten. Wie weet ben jij wel de volgende die ik mag helpen! Beweeg en Ontspan: Sportieve en Relaxte groet, Fysio Maaike
Reactie plaatsen

Ik help jou graag, neem gerust contact op

Ik help jou erg graag van je fysieke en/of mentale klachten af en breng je graag terug in balans door middel van mijn behandelingen.


Gebruik de onderstaande knop om contact met me op te nemen voor Fysiotherapie, Medical Taping, Dry Needling, Groepstraining Indoor of Outdoor, Online Fysiotherapie en/of Fysio Maaike op jouw werkvloer.

Ook kun je me vinden, volgen en liken op social media.