Bekkeninstabiliteit | niet alleen tijdens de zwangerschap
Ruggenwervel

Bekkeninstabiliteit

Bekkeninstabiliteit: niet alleen tijdens de zwangerschap

Het bekken (pelvis) bevindt zich in het menselijk lichaam tussen de romp en de benen. Het bekken bestaat uit een aantal botdelen: de rechterbekkenhelft, de linkerbekkenhelft, en het heiligbeen dat zich aan de achterkant tussen de bekkenhelften in bevindt. Het heiligbeen loopt uit in het staartbeen. Samen vormen deze botstukken een soort ring: de bekkenring. De bekkenhelften zijn aan de voorkant van het lichaam met elkaar verbonden. Het gehele bekkengedeelte kent drie gewrichten die alle drie een rol spelen in de beweging van de benen en de romp. Het bekken heeft daarnaast een beschermende functie.


Het grote gedeelte van het bekken (pelvis major) bevindt zich aan de bovenkant en beschermt een deel van de darmen. Het kleinere, onderste gedeelte van het bekken (pelvis minor) beschermt de blaas, endeldarm en afhangend van geslacht de vagina, baarmoeder, eierstokken, eileiders of prostaat. Bij vrouwen zijn het bekken breder dan bij mannen. Zij moeten immers een kind kunnen baren.


Bandenpijn en bekkeninstabiliteit

Veel zwangere vrouwen krijgen last van bandenpijn en bekkeninstabiliteit. Bandenpijn en bekkeninstabiliteit worden nogal eens door elkaar gehaald, maar bandenpijn is vaker voorkomend en minder ernstig dan bekkeninstabiliteit.


Bandenpijn houdt in dat de groeiende baarmoeder op de ligamenten (gewrichtsbanden) drukt en deze overrekt. De ligamenten zijn de gewrichtsbanden waarmee de baarmoeder door het bekken op de plaats wordt gehouden.


Bekkeninstabiliteit betekent dat de gewrichten van de bekkenring instabiel worden omdat de gewrichtsbanden verslapt zijn. Deze ligamenten houden alle onderdelen van het bekken bij elkaar. Het verslappen van de bekkenbanden maakt de gewrichten soepeler omdat er meer bewegingsruimte is, maar heeft als nadeel dat de banden overbelast worden.

Gratis E-course een leven lang zonder rugklachten

Bekkeninstabiliteit bij mannen

Bij zwangere vrouwen ontstaat deze verslapping door de aanmaak van bepaalde zwangerschapshormonen die het lichaam voorbereiden op de geboorte van het kind. Je hoeft echter geen zwangere vrouw te zijn om last te krijgen van bekkeninstabiliteit. Verslapping van buikspieren, een ongeluk, of val kunnen bij iedereen (ook bij mannen!) tot verrekking of scheuring van de ligamenten leiden.


Klachten en behandeling bekkeninstabiliteit

Veelvoorkomende klachten bij bekkeninstabiliteit zijn:

  1. Pijn in de onderrug en rondom het bekken zoals liezen en schaambeen
  2. Pijn bij activiteiten zoals fietsen, seks, traplopen, opstaan
  3. Vermoeidheid


Het belangrijkste bij bekkeninstabiliteit is luisteren naar de signalen van het lichaam, rust te nemen en eventuele pijnbestrijding via een fysiotherapeut die zich specifiek op bekkenklachten richt.

Fysiotherapie helpt bij het vinden van de beste houdingen tijdens zitten, staan, en liggen. Door de belastbaarheid en bewegingsmogelijkheden in kaart te brengen krijgen het bekken gerichte, optimale steun en zullen de ligamenten zich na een aantal maanden vanzelf herstellen. Een specifieke bekken fysiotherapeut kan hierbij helpen.


Wil jij afrekenen met jouw Rugklachten? Ontdek 3 gratis adviezen om rugklachten NU te herstellen in mijn E-course 'Reken af met Rugklachten' (direct toegang).

Wil jij ook gratis adviezen voor een leven lang zonder Rugklachten?

Gratis een leven lang zonder rugklachten