Hernia
Wat is een hernia?
Een hernia is een veel voorkomende aandoening in de rug en nek. Het betekent uitstulping van weefsel of een orgaan. Bij een hernia in de rug puilt een van de tussenwervelschijven uit. De tussenwervelschijf is het zachte deel dat zich tussen de wervels in de wervelkolom bevindt. Veel hernia’s bevinden zich in de lage rug tussen L4 en L5, wat inhoudt dat ze zich tussen de vierde en vijfde lendenwervel bevinden, of tussen L5 en S1. Dit betekent dat er een tussenwervelschijf uitstulpt tussen de vijfde lendenwervel en het heiligbeen.
Hoe ontstaat een hernia?
Een hernia ontstaat in onze hedendaagse maatschappij helaas steeds vaker. Men zit langdurig achter een computer, en doet dit vaak in een verkeerde houding. Deze verkeerde houding heeft zoveel invloed op de ruggenwervels dat er een hernia ontstaat. Overgewicht, zware belasting, roken, en erfelijkheid vergroten tevens de kans op een hernia.
Wat zijn hernia symptomen?
Hernia’s hoeven geen pijnklachten of symptomen te geven. Heb je wel klachten? Het eerste hernia symptoom dat meestal opvalt is een uitstralende rugpijn. Deze pijn ontstaat omdat er een zenuw beklemd is geraakt door de uitstulping van de tussenwervelschijf. De ontstane rugpijn straalt uit naar bil en een been, en er kan uitval van het been optreden. Het gevolg is vaak een vreselijke kramp en felle pijn in de bil en het been. Er treedt soms verlamming, krachtverlies of incontinentie op. Sommigen ervaren juist een doffe, aanhoudende rugpijn als symptoom.
Een hernia diagnose
Om een hernia daadwerkelijk vast te stellen wordt er een röntgenfoto gemaakt of een MRI uitgevoerd. Op een röntgenfoto kun je wel de uitstulping zien, maar niet of er sprake is van een zenuwbeknelling. Als hier wel een vermoeden van is, wordt er een MRI-scan gemaakt. Tijdens een MRI word je in een tunnel met sterke, ongevaarlijke elektromagnetische straling geschoven. Hierdoor ontstaan er foto’s van de doorsneden van het lichaam. Je kunt dit ook wel zien als foto’s van je lijf in plakjes. Zo kan de arts extra nauwkeurig bekijken of er sprake is van een zenuwbeknelling.
Een hernia behandeling
Hernia klachten gaan vaak na enkele maanden vanzelf over. Een operatie is dan onnodig. Fysiotherapie kan tot die tijd verlichting geven. Gerichte hernia oefeningen helpen de spieren in je lage rug en core te verstevigen. Een fysiotherapeut leert je hoe je rug beter te belasten, instabiliteit te voorkomen, en je zithouding te verbeteren. Zo voorkom je verdere rugklachten en toekomstige hernia’s.
Wil jij afrekenen met jouw Rugklachten? Ontdek 3 gratis adviezen om rugklachten NU te herstellen in mijn E-course 'Reken af met Rugklachten' (direct toegang).