Wervels van de Wervelkolom | Welke wervels heb je, functies, hoeveel en uit welke onderdelen bestaat het?
wervelkolom-wervel-rug-onderdelen

Onderdelen van de wervelkolom

De onderdelen van de wervelkolom

De wervelkolom van de mens loopt aan de achterkant van het lichaam, van net onder de schedel tot aan de billen. De wervelkolom vormt de rug. De wervelkolom bestaat in totaal uit 33 of 34 wervels (vertebrae) .

De wervelkolom is opgebouwd uit:

  1. Zeven nekwervels
  2. Twaalf borstwervels
  3. Vijf lendenwervels
  4. Vijf sacrale wervels
  5. Vier of vijf staartwervels

 

Namen van de wervels

De nekwervels noemen we de cervicale wervelkolom. Wervels in dit gedeelte worden aangeduid met de letter C. De borstwervels noemen we thoracale wervels. Wervels in dit gedeelte van de wervelkolom worden aangeduid met de letter Th. De lendenwervels vallen onder de lumbale wervelkolom en worden aangeduid met de letter L. De sacrale wervels zijn vergroeid en vormen samen het heiligbeen. Deze wervels worden aangeduid met de letter S. Het staartbeen, ook wel het stuitje of coccyx genoemd, is de geëvolueerde versie van onze staart die we tijdens het ontstaan van de mens waarschijnlijk nog hadden.

 


Functie van nekwervels

De nekwervels dragen het hoofd en zorgen ervoor dat dit kan draaien. De bovenste wervel heet de Atlas. Deze zorgt voor de knikkende bewegingen en draagt het hoofd. De tweede nekwervel heet de Axis. Deze zorgt voor het draaien van het hoofd.

 

Functie van borstwervels

Aan elke borstwervel zitten twee ribben vast. De borstwervels en ribben beschermen de organen in de borstkas.

 

Functie van lendenwervels

De lendenwervels ondersteunen het lichaam. Deze wervels zijn het grootste van de wervelkolom. Als er zich een hernia in de wervelkolom bevindt, is dit vaak in de onderrug bij de lendenwervels of de sacrale wervels.

 

Functie van sacrale wervels

De sacrale wervels zijn vergroeid en beschermen lagere organen in samenwerking met het bekken.

 

Functie van staartwervels

De staartwervels zijn vergroeid en dienen als aanhechtingspunt voor spieren, waaronder de grote bilspier.

 

Tussenwervelschijven

De tussenwervelschijf (discus intervertebralis) ligt in de wervelkolom tussen twee afzonderlijke wervels in, behalve bij het staartbeen. De tussenwervelschijven vangen schokken op, houden de wervelkolom bij elkaar, en zorgen voor stabiliteit.

 

Opbouw van de wervels

Wervels, behalve de Atlas en Axis, bestaan uit een wervellichaam (corpus vertebrae) en een wervelboog (arcus vertebrae). Deze wervelboog heeft een aantal uitsteeksels waar banden en spieren zich aan hechten, en zit vast aan het wervellichaam. Samen omsluiten zij een buisvormige opening. De buis die ontstaat bij opeenstapeling van alle wervels noemen we het wervelkanaal. Hier lopen het ruggenmerg en de zenuwen doorheen.


Wil jij afrekenen met jouw Rugklachten? Ontdek 3 gratis adviezen om rugklachten NU te herstellen in mijn E-course 'Reken af met Rugklachten' (direct toegang).

Wil jij ook gratis adviezen voor een leven lang zonder Rugklachten?

Gratis een leven lang zonder rugklachten