Wat is Scoliose? | Wat zijn de oorzaken, hoe ontstaat het en wat kun je eraan doen?
wervelkolom-rug-borstwervel-scoliose

Scoliose

Wat is scoliose?

Scoliose is de verdraaiing van de wervelkolom waardoor er een scheve rug met één (c-vormig) of twee bochten (s-vormig) ontstaat. De wervelkolom draait hierbij vaak om de eigen as, een zogenaamde torsie. De ribben zitten aan de wervelkolom vast en draaien met de scoliose mee. Hierdoor ontstaat er een bolling, waarbij een van de schouderbladen uitsteekt. Officieel heet dit een gibbus, maar in de spreektaal kennen we deze bolling als een bochel.

Het ontstaan van scoliose in de kinderjaren

Ongeveer 3 op de 100 mensen krijgt last van scoliose. Bij 65% van de patiënten is de scoliose idiopathisch, oftewel: het is onbekend hoe de verdraaiing ontstaan is.

Dit rugprobleem ontstaat tijdens de groei en is onder te verdelen in drie fasen tijdens de kinderjaren.

De infantiele groep: de scoliose ontstaat voordat het kind drie jaar is. Soms verdwijnt de scoliose vanzelf. In de infantiele groep worden jongens vaker getroffen dan meisjes.

De juveniele groep: de scoliose ontstaat voor het negende jaar en is vaak progressief.

De adolescente idiopathische groep: de scoliose ontstaat tussen het tiende en achttiende jaar. Meisjes zijn vaker getroffen dan jongens. Adolescente idiopathische scoliose is de meest voorkomende scoliose.

Verdere oorzaken van scoliose

Naast de idiopathische vormen wordt 15% van de patiënten geboren met scoliose. Dit komt bijvoorbeeld door ontwikkelingsstoornissen en spieraandoeningen.

Bij 10% ontstaat de scoliose neuromusculair. De verdraaiing van de wervelkolom ontstaat dan omdat de patiënt aan één zijde meer spierkracht gebruikt.

Het overige aantal is onder te verdelen in afwijkingen aan de wervels door bijvoorbeeld wervelbreuken, botontkalking, ouderdom. Scoliose ontstaat dan vaak op latere leeftijd.

Scoliose kan erfelijk zijn, vooral in de vrouwelijke lijn. Vaak wordt dit rond tienjarige leeftijd zichtbaar.

 Gratis E-course een leven lang zonder rugklachten


Symptomen en het vaststellen van scoliose
 
Om scoliose vast te stellen kijk de arts of er sprake is van de volgende symptomen:

  1. Een schouder staat meer naar voren dan de andere.
  2. Het hoofd staat niet recht boven het bekken.
  3. Een heup is verhoogd en steekt naar voren.
  4. De zijdes van de ribbenkast bevinden zich op verschillende hoogtes. Dit is ook goed te zien bij vooroverbuigen.
  5. Asymmetrische taille.
  6. De huid die de wervelkolom bedekt is afwijkend.
  7. Het lichaam leunt naar één kant

Er worden vervolgens röntgenfoto’s, een CT of MRI- scan gemaakt om de graden van de kromming te meten en een verdere behandeling uit te stippelen.


Behandeling van scoliose
 
Het corrigeren van de scoliose gebeurt middels een korset (brace) of rugoperatie waarbij de ruggengraat in een zo klein mogelijke bocht vast wordt gezet. Vaak kan de scoliose niet geheel verholpen worden. Fysiotherapie vanaf jonge leeftijd is voor elke scoliose patiënt van groot belang, zelfs al hoeft scoliose niet altijd klachten te geven.


Wil jij afrekenen met jouw Rugklachten? Ontdek 3 gratis adviezen om rugklachten NU te herstellen in mijn E-course 'Reken af met Rugklachten' (direct toegang).

Wil jij ook gratis adviezen voor een leven lang zonder Rugklachten?

Gratis een leven lang zonder rugklachten