Tussenwervelschijf
Wat is een tussenwervelschijf?
De tussenwervelschijf (discus intervertebralis in het latijn) komt voor in de rug. Deze wordt ook wel discus genoemd. De discus bevindt zich in de wervelkolom tussen twee afzonderlijke wervels. In totaal bevat de wervelkolom dus 23 tussenwervelschijven. Er bevindt zich geen tussenwervelschijf tussen de wervels bij het staartbeen. Ook het hoogste nekgewricht bevat geen discus. De tussenwervelschijven zijn enigszins elastisch en vangen zo schokken in de rug op. Tevens houden ze de wervels bij elkaar en zorgen ze voor stabiliteit in de ruggengraat.
Onderdelen van de tussenwervelschijf
De discus zit middels een eindplaat van bot vast aan de wervel. Deze constructie van twee wervels met een tussenliggende schijf functioneert als een gewricht.
Een tussenwervelschijf bestaat daarnaast uit een ring en een kern. De ring is de annulus fibrosus en bestaat uit bindweefsel, ook wel vezelig kraakbeen genoemd. De kern is gemaakt van geleiachtig materiaal, de nucleus pulposes. De ring omvat de kern. De bindweefselring heeft als functie de nucleus pulposes bij elkaar te houden en krachten gelijkmatig hierover te verdelen.
De nucleus pulposes bestaat voor een groot deel uit vloeistof. Als de kern uitdroogt, iets wat kan gebeuren op oudere leeftijd, wordt deze minder elastisch en treedt er hoogteverlies op. Hierdoor ontstaat er ruimte en kan de bindweefselring gaan uitpuilen. Dit veroorzaakt bijvoorbeeld een vernauwing van het wervelkanaal waardoor er zenuwen worden bekneld, ook wel stenose genoemd. Het gevolg is erge rugpijn. Een goede vochthuishouding en doorbloeding van de tussenwervelschijf zijn dus heel belangrijk. Hiervoor zijn sterke rugspieren nodig, omdat deze voor een betere doorbloeding van de rug zorgen.
Een ander veelvoorkomend rugprobleem dat met de tussenwervelschijf te maken heeft, is de rughernia. Hernia betekent uitstulping van weefsel of een orgaan. In het geval van een rughernia puilt een van de tussenwervelschijven uit. De zachte kern puilt dan over de annulus fibrosis heen. Hierdoor ontstaat er een pijnlijke uitstulping (prolaps). Deze uitstulping drukt tegen het ruggenmerg of een zenuw aan. Hernia’s ontstaan vaak in de lage rug, tussen de vierde en vijfde lendenwervel, of tussen de vijfde lendenwervel en het heiligbeen.
Schijfprothese
Is de tussenwervelschijf blijvend beschadigd? Dan kan dit veel pijn en slijtage van de rug opleveren. Tegenwoordig worden er in sommige gevallen daarom schrijfprotheses uitgevoerd. De beschadigde discus wordt dan vervangen door een schijf van metaal en polyethyleen. Deze techniek is nog niet overal even populair of toegestaan.
Beter is het daarom om bij problemen met de discus eerst gerichte rug oefeningen met een fysiotherapeut uit te voeren om de pijn te verlichten. De fysiotherapeut leert je de houding te verbeteren, de core te versterken en de rug beter te belasten.
Wil jij afrekenen met jouw Rugklachten? Ontdek 3 gratis adviezen om rugklachten NU te herstellen in mijn E-course 'Reken af met Rugklachten' (direct toegang).