Buikspieren aanspannen bij rugklachten
Buikspieren aanspannen bij rugklachten
06 mei 2021 

Buikspieren aanspannen bij rugklachten

In deze blog gaat het over buikspieren, hoe je ze kunt aanspannen, en natuurlijk wat de buikspieren voor rol spelen op jouw rugklacht, of natuurlijk eventueel over rugklachten, want dat is natuurlijk mijn specialisme: de rug, de wervelkolom, en wat je daar allemaal voor problemen aan kan hebben. Maar vooral: wat kan je tegen rugklachten doen?

Welke rol spelen buikspieren voor jouw rug?

We hebben heel erg veel spieren die aan elkaar vastzitten door middel van een bindweefselplaat, een fascie. En dat is dus de grote reden: hoe sterker jouw buikspieren zijn hoe sterker je rug, maar hoe zwakker je buik hoe zwakker je rug. Hoe zwakker je buik, en heb je rugklachten, hoe moeilijker je goed van die rugklachten af kan komen.
Dus de buik speelt een essentiële rol in het herstel van je rugklacht. Waarom? Dat heeft alles te maken met die fascie, met die bindweefselplaat. We hebben ontzettend veel buikspieren. Ze zitten niet in het echt vast aan de rugspieren, maar dus met die bindweefselplaat verbonden. Dus denk niet dat het aan elkaar vastzit, dat is niet zo, het is de fascie die er omheen zit. Dat noemen ze eigenlijk dan de core, dat heb je vast wel eens gehoord: ‘core training‘. Als je dus inderdaad de buikspieren aanspant, voel je ook dat je rug ondersteund wordt en vice versa. Dat is die core, die bindweefselplaat, die fascie die je dan eigenlijk voelt.

Welke buikspieren zijn er?

We hebben rechte buikspieren, we hebben schuine buikspieren (dat zijn de internus en de externus).
We hebben de transversus, dat zijn de dwarse buikspieren.
We kennen natuurlijk het sixpack, je hebt het of niet. Ik heb het niet, maar er zijn natuurlijk mensen die dat wel hebben. Je kunt ook nog een eightpack of een tenpack hebben.
Hoe ziet dat eruit? Op plaatjes kan je zien dat er vijf delen zijn, drie in het midden aan allebei de kanten. Twee bovenin, die hechten dus bovenin vast: één links en één rechts. Twee hechten onderin vast: eentje links en eentje rechts.
Als je een sixpack hebt, dan zie je dus die drie in het midden en die zie je twee keer (links en rechts): dat maakt six. Een eightpack kan natuurlijk ook, dat je ook onderste hebt, of ook de bovenste (vaker de bovenste dan de onderste). Een tenpack kan ook, dan heb je zowel de bovenste als de onderste.
Het meest voorkomend is natuurlijk de Sixpack, maar misschien is wel het meest voorkomend: de bierbuik.

Waarom is een bierbuik slecht voor je rug?

Er zijn best veel mensen met een bierbuik. Waarom zou je daar iets aan moeten doen? Een bierbuik is iets waardoor je erge rugklachten kunt krijgen. Dus let zeker op als je die hebt, want het is gewoon super vervelend: Het zit in de weg, en hoe zwakker je buik, hoe zwakker je rug. Daar zou je zeker wat aan moeten doen, en daar kan mijn online programma tegen rugklachten je ook zeker bij gaan helpen.

Wanneer span je buikspieren aan?

We hebben dus die rechte, die dwarse, en die schuine buikspieren. Hoe sterker die zijn, hoe meer je rug ondersteund wordt. En dat komt dus door die fascie (die bindweefselplaat). Span dus altijd, op het moment dat je rugklachten hebt, je buikspieren aan. Het liefst allemaal (de rechte, dwarse en schuine buikspieren) aanspannen. Dat je dus echt het gevoel hebt dat je een core maakt, een soort harnas, dat het je ondersteunt.
Dus bij het bukken, bij iets zwaars tillen, bij iets pakken, bij je kind optillen, bij het sporten, gewoon elk moment van belasting: Span je buikspieren aan!

Het verschil tussen buikspieren en bekkenbodemspieren

Er is eigenlijk maar één manier om je buik aan te spannen, en dat is met je buikspieren. Maar mensen denken vaak: “zijn het nou mijn bekkenbodemspieren, zijn het nou mijn buikspieren, wat is nou het verschil?”
Het bekkenbodem zit veel lager, dat zit natuurlijk in het bekken. De buikspieren zitten in de buik, dat ligt hoger.
Het is natuurlijk een heel groot verschil, en heeft een andere functie. Bekkenbodemspieren aanspannen kun je echt doen door een beetje het ophouden van je plas, dat je dus echt omhoogtrekt, en vasthoudt. Of alsof je een windje wil laten, maar dat durf je op dat moment niet omdat er allemaal mensen om je heen zijn. Dat ophouden, dat is het aanspannen van je bekkenbodem. Een heerlijke uitleg zo, maar iedereen weet wat ik bedoel.
Het aanspannen van je buikspieren, dat gebeurt op een andere plaats, en dat kun je heel goed voelen. Plaats je handen eigenlijk net onder de ribben, daar beginnen de buikspieren natuurlijk. Daar zitten ze: origo, insertie, (begin en eind), en als je die naar binnen trekt dan voel je natuurlijk dat je je buikspieren aanspant. Het is duidelijk dat bekkenbodemspieren hier geen functie hebben.
Het aanspannen van buikspieren is gewoon super belangrijk op het moment dat je gaat bukken, gaat tillen, of gaat sporten, om je rug te ondersteunen. Hoe sterker je rug hoe beter je buik, hoe sterker je buik hoe beter je rug. Het is een samenwerking vanwege die core. Dus de tip vanuit deze blog is: span altijd je buikspieren aan op het moment dat je rugproblematiek hebt.

Online programma tegen rugklachten

Dat is ook de reden dat er in de rugklachten 6 weekse online programma zo onwijs veel buikspieroefeningen zitten. Het rugklachtenprogramma loopt super goed. Ik heb al honderden mensen mogen helpen met mijn rugklachten-kennismaking-basis van de eerste week.
Het programma is zo ontwikkeld, dat jij echt aan de hand wordt meegenomen om echt nu van je rugklachten af te komen.
Je hoeft geen afspraak te maken met de fysio, chiropractor, manueel therapeut of osteopaat, je kunt gewoon in je eigen tijd 24/7 herstellen van jouw rugklachten. En natuurlijk zit het vol met motivatie, want het is soms lastig om gemotiveerd te blijven. Ook is het gekoppeld aan de online community, waarin je elkaar ook kan motiveren. Het is echt heel erg mooi, want ik heb al honderden mensen kunnen helpen. Wie weet, misschien ben jij wel de volgende, dat zou zomaar kunnen. Dus neem zeker even een kijkje op de website voor meer info als je geïnteresseerd bent.

Sportieve en Relaxte groet, Fysio Maaike

Over de schrijver
Ik ben Fysio Maaike, trotse eigenaresse van de meest betrokken Fysiotherapiepraktijk in Zoetermeer. Mijn passie is om jou van je lichamelijke en/of geestelijke klachten af te helpen door middel van Fysiotherapie, Medical Taping, Dry Needling, Beweging en Ontspanning. Mijn specialisme is (uitstralende) Rugklachten, waar ik dagelijks mensen mee mag helpen in mijn praktijk en met mijn online programma's tegen (uitstralende) Rugklachten. Wie weet ben jij wel de volgende die ik mag helpen! Beweeg en Ontspan: Sportieve en Relaxte groet, Fysio Maaike
Reactie plaatsen

Ik help jou graag, neem gerust contact op

Ik help jou erg graag van je fysieke en/of mentale klachten af en breng je graag terug in balans door middel van mijn behandelingen.


Gebruik de onderstaande knop om contact met me op te nemen voor Fysiotherapie, Medical Taping, Dry Needling, Groepstraining Indoor of Outdoor, Online Fysiotherapie en/of Fysio Maaike op jouw werkvloer.

Ook kun je me vinden, volgen en liken op social media.