Wat is Spit? | Wat kun je eraan doen om te verlichten en te voorkomen?
wervelkolom-rug-spit-fysiotherapie

Spit

Door de rug gegaan? Dat kan spit zijn!

Ooit door je rug gegaan of ’s ochtends opeens niet uit bed kunnen komen van de rugpijn? Grote kans dat het een aanval van spit is.

Spit, ook wel acute lumbago genoemd, is plotselinge lage rugpijn die opeens ontstaat. Vaak is de pijn schietend of stekend, en zeer heftig.


Hoe ontstaat spit?

Spit ontstaat door kleine scheurtjes in de annulus fibrosus. Dit is het ringvormige buitenste deel van de tussenwervelschijf. De ring bestaat uit bindweefsel, ook wel vezelig kraakbeen genoemd. Als gevolg van dit letsel spannen de spieren in de rug zich aan om verdere schade te voorkomen. Dit aanspannen veroorzaakt de plotselinge pijn.

 

Spit is de meest voorkomende vorm van lage rugpijn en kan zich vormen door bijvoorbeeld verkeerd tillen, bukken, zitten, of draaien. Veroudering en stress spelen ook een rol. Door al deze mogelijke redenen valt spit onder aspecifieke rugpijn. Dit omdat er geen direct aanwijsbare oorzaak is.

Spit bouwt zich op en slaat dan opeens toe. De pijn kan uitstralen van de onderrug naar de billen en benen. Langdurig zitten is pijnlijk en de rug wordt stijf.

Gratis E-course een leven lang zonder rugklachten

Fysiotherapie voor spit

Spit gaat in bijna alle gevallen vanzelf over. Meestal vindt het herstel ergens tussen een week en maximaal zes weken plaats. In sommige gevallen schrijft de huisarts spierverslappers voor, maar vaak is dit niet nodig. Zelf kun je lichte pijnstillers als paracetamol nemen. Bij veel last kan een fysiotherapeut helpen om de juiste oefeningen voor herstel aan te leren, dry needling toepassen of de rug tapen.

Heb je vaker spitaanvallen? Dan is het bezoeken van een fysiotherapeut helemaal aan te raden. Er kan meer aan de hand zijn, zoals een hernia, verzakte ruggenwervel of versleten tussenwervelschijf. Een fysiotherapeut kan dit goed inschatten en ook helpen met het versterken van de rugspieren en rompspieren.

Wat kun je zelf tegen spit doen?

Houd de rug warm met de juiste kleding, een pittenzak of een kruik. Verbeter de zithouding door zo recht mogelijk te zitten, zelfs als zitten pijnlijk is.

Het is daarnaast belangrijk in beweging te blijven om de spieren soepel te houden. Maak een wandeling, fiets een stukje, of doe oefeningen voor de onderrug.

Ga plat op de grond gaan liggen, en:

  1. Kantel de bekken.
  2. Draai de rug door beide benen gebogen naar één kant te draaien.
  3. Buig de rug voorzichtig door de knieën naar de borstkas te trekken en te stretchen.

Doe alle rug oefeningen met beleid om geen overbelasting en verdere rugklachten te veroorzaken.


Wil jij afrekenen met jouw Rugklachten? Ontdek 3 gratis adviezen om rugklachten NU te herstellen in mijn E-course 'Reken af met Rugklachten' (direct toegang).

Wil jij ook gratis adviezen voor een leven lang zonder Rugklachten?

Gratis een leven lang zonder rugklachten