Zorgverzekering kiezen voor 2023 voor Fysiotherapie
Zorgverzekering 2023 kiezen

Het is weer zover; mijn jaarlijkse blog over de zorgverzekering-keuze-stress voor 2023. Wat een wirwar is het weer en wat een berichtgevingen de afgelopen maand over zoveel fysiotherapeuten die stoppen met fysiotherapie vanwege dat het niet meer rendabel genoeg is vanwege de tarieven die ze ontvangen vanuit zorgverzekeraars.

Gelukkig werk ik al 6 jaar lang niet-gecontracteerd en zal ik ook in 2023 niet-gecontracteerde, fysiotherapeutische zorg gaan leveren. Een zeer bewuste keuze om zodoende het allerbeste voor jou te kunnen geven, zonder behandelindexatie, zonder audits en dus zonder contract. Want het gaat om de beste zorg voor jou, wat er past bij jou en wat ik als maatwerk kan leveren aan jou. Medical Taping, Dry Needling, oefentherapie, Personal Training tegen jouw klacht of het voorkomen (preventief) van een klacht, het kan allemaal weer komend jaar 2023 bij mij als fysiotherapeut.

Uiteraard moet je voor het vergoeden van een fysiotherapeut, een aanvullende zorgverzekering hebben. Dit gaat niet vanuit de basisverzekering. Daarnaast is het handig om te weten dat nooit je eigen risico wordt aangesproken bij fysiotherapie.

Checklist voor het afsluiten van een nieuwe basis- of aanvullende zorgverzekering

Weet dat sowieso de verschillen tussen aanvullende zorgverzekeringen erg groot zijn. Het is dus altijd verstandig om ieder jaar je aanvullende zorgverzekering te vergelijken met anderen op basis van jouw zorgbehoefte en de mogelijke risico's die je loopt. Besluit je om van zorgverzekeraar te wisselen? Zeg dan voor 31 december je huidige zorgverzekering op. Als je niets doet, loopt je bestaande verzekering gewoon door.
Stap je voor een aanvullende zorgverzekering over van zorgverzekeraar? Houdt er dan rekening mee dat je eventueel een medische verklaring of een gezondheidsverklaring moet invullen. En houd er dan rekening mee dat een zorgverzekering je kan weigeren. Doe dit dus dan ruim voor 31 december 2022.

Bepaal je zorgbehoefte

Bepaal hoe groot de kans is dat je komend jaar fysiotherapie nodig hebt en zo ja, hoeveel behandelingen je ongeveer denkt nodig te hebben. Hoeveel zorg had je afgelopen jaar nodig? Wil je graag ook bewegen bij een fysiotherapeut, zoals bijvoorbeeld bij mij voor Personal Training? Dan is een ruimere dekking raadzaam. Je kunt altijd even bij je fysiotherapeut of natuurlijk bij mij, overleggen.

Check het aantal behandelingen

Controleer op tijd of het aantal behandelingen dat wordt vergoed, overeenkomt met wat je nodig denkt te hebben. Sommige polissen beloven dat ze veel fysiotherapeutische behandelingen vergoeden, maar ze eisen wel dat je vanaf een bepaald aantal behandelingen bij de zorgverzekeraar een machtiging aanvraagt. Zonder die machtiging kom je dan niet in aanmerking voor verdere vergoeding.

Check de hoogte van de vergoedingen

Worden er maximaal 18 of 27 fysiotherapie behandelingen vergoed? Of gaat het om een maximaal bedrag zoals € 250,- of € 1.000,-? Zorg ervoor dat de hoogte van de vergoeding zoveel mogelijk overeenkomt met wat je denkt nodig te hebben. Zo betaal je niet teveel premie, over verzeker je jezelf niet en voorkom je dat je alsnog behandelingen zelf moet betalen omdat je onvoldoende aanvullend verzekerd bent voor fysiotherapie.

Check of er een verklaring wordt gevraagd

Sommige zorgverzekeraars vragen om een gezondheidsverklaring of een medische verklaring. Ze mogen je op basis daarvan afwijzen. Controleer dit voordat je een polis afsluit.

Check of het gaat om een restitutiepolis of een naturapolis

Is de basisverzekering polis een restitutiepolis of een naturapolis? Want bij een naturapolis krijg je de fysiotherapie behandeling alleen volledig vergoed als jouw fysiotherapeut een contract heeft met jouw zorgverzekeraar. Wat in mijn geval natuurlijk niet zo is, ik werk niet-gecontracteerd. Je kunt dus sowieso beter kiezen voor een restitutiepolis wanneer je graag van mij, fysiotherapeutische zorg wilt ontvangen. Want heeft jouw fysiotherapeut geen contract met jouw zorgverzekeraar, dan moet je bij een naturapolis meestal een deel van de rekening zelf betalen. En wanneer het dus gaat om een restitutiepolis, dan wordt over het algemeen het grootste deel of de gehele nota vergoed.

Vergelijk de premies

Weet je al welke zorg je komend jaar nodig hebt en welk aanvullend zorgpakket daar het beste bij past? Dan is het tijd om de aantrekkelijkste zorgverzekeraar te vinden. Je kunt hiervoor op https://www.zorgverzekeringwijzer.nl/ kijken om polissen te vergelijken.

Aanvullende zorgverzekeringen voor fysiotherapie

Bekijk hier het overzicht van de aanvullende zorgverzekeringen van 2023, opgesteld door mijn vakgroep, het KNGF (Koninklijk Nederlands Genootschap voor Fysiotherapie).


Fysiotherapie vergoedingen bij niet-gecontracteerde fysiotherapeutische zorg

Ook voor komend jaar 2023 geldt; veel verzekeringen met een "Z" erin, bieden weinig tot geen vergoedingen voor niet-gecontracteerde fysiotherapeutische zorg.

Vergoedingen niet-gecontracteerde fysiotherapeutische zorg

Zitting fysiotherapie vergoeding
Intake vergoeding niet gecontracteerde fysiothearapie


Bij VGZ, VGZ Bewust, de IZZ zorgverzekering door VGZ, United Consumers door VGZ, Univé, IZA, Zekur en Zorgzaam moet je dus niet zijn, indien je bij mij wilt komen voor niet-gecontracteerde, fysiotherapeutische zorg. Dan moet je namelijk zo'n 20 euro per half uur (code 1000, reguliere zitting), zelf bekostigen.

Welke zorgverzekering moet ik wél nemen voor vergoedingen bij Fysio Maaike?

Zoals elk jaar ook geldt; OHRA, FBTO, ASR en DSW komen het beste uit de bus. Hier hoef je helemaal niets of bijna niets te betalen zelf, wanneer je gaat naar een niet-gecontracteerde fysiotherapeutische aanbieder (zoals ik)..

Mijn vakgroep, het KNGF heeft ook dit jaar weer een overzicht gemaakt met de vergoedingen bij niet-gecontracteerde fysiotherapeutische zorg, welke ik lever.

Bij deze het overzicht van de vergoedingen van niet-gecontracteerde, fysiotherapeutische zorg. In dit overzicht zie je per zorgverzekeraar, en de daaronder vallende labels, welk percentage en/of maximumbedrag deze zorgverzekering dan vergoedt. Helaas hebben nog niet alle zorgverzekeraars de ongecontracteerde tarieven op hun website staan. Bij deze zorgverzekeraars staan in het overzicht de tarieven van 2022 in het blauw vermeld, dat zijn er best nog wel wat op dit moment van schrijven. Zodra de ontbrekende informatie beschikbaar is, vult mijn vakgroep het KNGF, de informatie aan.

Bekijk hier op mijn website de Tarieven van 2023, wat de codes zijn die gelden (code 1000 voor reguliere zitting en code 1864 voor screening/intake/onderzoek en code 1870 voor intake en onderzoek na verwijzing) en wat je dus per code vergoed krijgt van jouw zorgverzekering.

Opzeggen van zorgverzekeraar voor 2023

Wil je meer tijd om te beslissen? Dan kun je er ook voor kiezen om nu je zorgverzekering op te zeggen (voor 31 december 2022), en een maand extra de tijd te nemen om een juiste beslissing te maken. Voor 31 januari 2023 moet je een zorgverzekering hebben afgesloten dus dan heb je 1 maand extra om alles door te kijken wat voor jou de beste beslissing is.

Ook kun je tot (in ieder geval) 31 januari 2023, je aanvullende pakket nog verhogen. Dit kan bij sommige zorgverzekeringen het hele jaar door nog, check dit bij de zorgverzekering van jouw keuze.


Ik wens je heel veel succes met het maken van je keuze(s). Op naar een sportief, relaxed en vooral gezond 2023!

Sportieve en Relaxte groet, Fysio Maaike

Over de schrijver
Ik ben Fysio Maaike, trotse eigenaresse van de meest betrokken Fysiotherapiepraktijk in Zoetermeer. Mijn passie is om jou van je lichamelijke en/of geestelijke klachten af te helpen door middel van Fysiotherapie, Medical Taping, Dry Needling, Beweging en Ontspanning. Mijn specialisme is (uitstralende) Rugklachten, waar ik dagelijks mensen mee mag helpen in mijn praktijk en met mijn online programma's tegen (uitstralende) Rugklachten. Wie weet ben jij wel de volgende die ik mag helpen! Beweeg en Ontspan: Sportieve en Relaxte groet, Fysio Maaike
Reactie plaatsen

Ik help jou graag, neem gerust contact op

Ik help jou erg graag van je fysieke en/of mentale klachten af en breng je graag terug in balans door middel van mijn behandelingen.


Gebruik de onderstaande knop om contact met me op te nemen voor Fysiotherapie, Medical Taping, Dry Needling, Groepstraining Indoor of Outdoor, Online Fysiotherapie en/of Fysio Maaike op jouw werkvloer.

Ook kun je me vinden, volgen en liken op social media.