Wat is stress, wat kun je zelf en jouw fysio tegen stress doen; leer het hier
Wat is stress

Stress, we hebben er allemaal wel eens last van. Maar wist je dat het ook ontzettend nuttig kan zijn voor het lichaam? Het is zelfs essentieel! Maar wat is stress nu eigenlijk? In dit blog lees je er alles over!
Stress is een reactie op een prikkel of conditie die spanning veroorzaakt. Zodra er sprake is van een stressvolle situatie reageert ons lichaam. Bij stress denken we al snel aan ongezonde spanning, maar er is ook zeker een gezonde vorm van stress!

Positieve of Negatieve stress

Positieve stress is heel erg nuttig! Hierdoor zijn we in staat om in (nood)situaties scherp te handelen. Bijvoorbeeld als we niet goed uitkijken bij het oversteken en ineens een auto op ons afkomt. Of wanneer we een wedstrijd hebben of een belangrijke activiteit op het werk. Het maakt ons alert en zorg ervoor dat we goed en scherp presteren. Na deze situatie keert je lichaam weer terug in een rusttoestand.

Negatieve stress is er ook, dit is een ongezonde vorm van spanning. Negatieve stress is niet in ons belang. Wanneer negatieve stress te lang duurt, ontstaan er klachten aan het bewegingsapparaat en kan dat een gevaar vormen voor jouw gezondheid. Fysiotherapie Beweeg en Ontspan is hier (mede) in gespecialiseerd, om juist deze vormen van gezondheidsklachten (dus zonder directe oorzaak van een val o.i.d.), te onderzoeken en te behandelen. Ik pak niet alleen het gevolg aan (bijvoorbeeld de nekklacht), maar ook de oorzaak. Dit door middel van adviezen, onderzoek, behandeling en misschien wat huiswerkoefeningen om de stress te reduceren.

Wat er gebeurt wanneer we stress hebben

Wat gebeurt er nou wanneer we stress hebben? Er komt adrenaline vrij in ons lichaam. Dit noemen we de vecht- of vluchtreactie. Lichaamsfuncties die bijdragen aan overleving worden geactiveerd. Je spieren spannen zich aan, de bloeddruk en hartslag gaan omhoog en je longen en pupillen verwijden zich. Functies die niet bijdragen, die functies worden geremd, zoals bijvoorbeeld de spijsvertering. Na een paar minuten treedt er een tweede systeem in het lichaam in werking en komt het stresshormoon cortisol vrij; je bloedsuikerspiegel stijgt en de stofwisseling zet een tandje erbij. Daardoor krijg je meer energie om met de stressvolle situatie om te gaan.

Ervaar je weleens positieve stress? Prima! Super! Dit is hartstikke goed!
Ervaar je weleens negatieve stress? En hierdoor lichamelijke klachten? Wie weet kan ik, Fysio Maaike  jou hierbij helpen door de oorzaak en het gevolg aan te pakken en zal je nog stress-vrijer het leven doorgaan!

E-book 10 Beweeg en Ontspan tips tegen stress

Ook minder stress ervaren?

De mogelijkheden zijn ontzettend groot en ik zal dit altijd op maat voor jou ontwerpen en uitvoeren. Zo is het mogelijk om vanuit de Fysiotherapie, stress-vrijer te worden. En zo worden dan ook de lichamelijke en geestelijke klachten die zijn ontstaan door de stress, verholpen door middel van Fysiotherapie, Medical Taping of Dry Needling.
Ook zijn de “Beweeg en Ontspan” trainingen, perfect om stress te reduceren. Op maandagavond, en donderdagochtend wordt “Beweeg en Ontspan Indoor” het hele jaar lang door, fysiek gegeven. Ook het gehele jaar door is er “Beweeg en Ontspan Outdoor”, een heerlijke buitentraining, elke vrijdagochtend, gegeven in Zoetermeer. Natuurlijk met genoeg Beweging en Ontspanning.

Woon je nou niet in de omgeving van Zoetermeer? Ook dan kun je bij en met mij, minder stress ervaren! Dit door mijn Online lessen Beweeg en Ontspan! In de Online Community Beweeg en Ontspan je op jouw eigen niveau. Er is een proefles mogelijk, maar ook een 5-Rittenkaart en een 10-Rittenkaart. Wie weet is het wat voor jou! Het enige wat je nodig hebt is een matje!

Kortom; genoeg te kiezen en genoeg te doen tegen jouw stress!

Stress-vrije groet, Fysio Maaike

Over de schrijver
Ik ben Fysio Maaike, trotse eigenaresse van de meest betrokken Fysiotherapiepraktijk in Zoetermeer. Mijn passie is om jou van je lichamelijke en/of geestelijke klachten af te helpen door middel van Fysiotherapie, Medical Taping, Dry Needling, Beweging en Ontspanning. Mijn specialisme is (uitstralende) Rugklachten, waar ik dagelijks mensen mee mag helpen in mijn praktijk en met mijn online programma's tegen (uitstralende) Rugklachten. Wie weet ben jij wel de volgende die ik mag helpen! Beweeg en Ontspan: Sportieve en Relaxte groet, Fysio Maaike
Reactie plaatsen

Ik help jou graag, neem gerust contact op

Ik help jou erg graag van je fysieke en/of mentale klachten af en breng je graag terug in balans door middel van mijn behandelingen.


Gebruik de onderstaande knop om contact met me op te nemen voor Fysiotherapie, Medical Taping, Dry Needling, Groepstraining Indoor of Outdoor, Online Fysiotherapie en/of Fysio Maaike op jouw werkvloer.

Ook kun je me vinden, volgen en liken op social media.