Deze blog gaat over zenuwaandoeningen. De zenuw heeft als functie om spieren aan te sturen. Het is niet de bedoeling dat de zenuw bekneld gaat zitten.
Wat zijn zenuwaandoeningen? De allerbekendste is de Hernia (H.N.P. hernia nucleï pulposi), kortweg Hernia genoemd.
Hernia is een zenuw die bekneld is geraakt, en die uitstralende klachten geeft vanuit de rug. De uitstraling gaat vaak door de bil heen naar het been, soms tot de knie, soms tot de enkel, en soms tot de tenen. Maar wat ook mogelijk is, is een hernia in de nek, bij de nekwervels. Dan heb je vaak uitstralingen in ofwel de schouder, ofwel de bovenarm, onderarm of ook in de vingers. Daar wil ik in deze blog op inzoomen.
Pijnklachten in de arm
Ik zie veel mensen met klachten aan de arm, een doof gevoel, tintelingen, scheuten, stekende klachten, stekende pijn in de hand of in de arm. Dat is vaak afkomstig vanuit de nek, vanuit de zenuw.
Een zenuw kan die klachten genereren: doof gevoel, tintelingen, pijnscheuten. Aangezien de zenuw de functie heeft om spieren aan te sturen, is het niet de bedoeling dat de zenuw bekneld gaat zitten.
Stel dat je zulke klachten hebt, wat kan je er dan zelf aan doen? Allereerst wil ik je adviseren om ermee naar de fysiotherapeut te gaan.
Waarom naar de fysiotherapeut?
Met dit soort klachten ga je eerder naar een fysiotherapeut, dan naar een huisarts. Wij (fysiotherapeuten) zijn van bewegend functioneren, van gewrichten, spieren, en van zenuwen, daar zijn wij echt goed in. Huisartsen zijn heel goed in algemene dingen, ook in organen bijvoorbeeld, maar niet specifiek in zenuwen en spieren.
Een fysiotherapeut kan je heel goed helpen, dus maak zeker een afspraak voor je klachten om te voorkomen dat het erger wordt, en dat die stekende scheuten en de pijn ofwel aanhoudt, ofwel langer gaat duren voor je van je klachten afkomt.
Het is niet de bedoeling dat je met pijn blijft lopen. Hoe eerder je er bij bent, hoe beter.
Maar je kan zelf ook wat doen, en dat is het flossen van de zenuwen. Dat weten heel weinig mensen, dus daar wil ik jullie meer kennis over geven.
Voorbeeld van een zenuwaandoening
De zenuw loopt vanuit het ruggenmerg, en straalt uit tot in de handen en ook in de voeten. De zenuw die vertakt, en straalt uit.
Er zijn meerdere zenuwen, je hebt bijvoorbeeld de radiale zenuw (nervus radialis). Die loopt helemaal door tot je arm en tot je duim. Radiale zenuw komt van het woord radius, dat betekent spaakbeen. De radiale zenuw loopt dus over het spaakbeen.
Je hebt ook de ulnaire zenuw (nervus ulnaris) die loopt langs de ulna, naar je pink. Ulna betekent ellepijp.
En dan heb je nog de nervus medianus, die loopt er tussenin, in het midden.
Stel er komt iemand bij mij binnen met de klachten: “ik heb zulke uitstralende klachten, scheutende stekende pijn. Het zit een beetje in mijn schouder en bovenarm en die duim doet zo zeer.”
Dan gaat er bij mij een lampje branden. Nervus Radialis? Natuurlijk met een vraagteken, want ik moet eerst nog gaan doorvragen en onderzoek doen. Stel dat het zo is dat het de radiale zenuw is, dan geef ik altijd het advies om die zenuw te gaan flossen. Hoe gaat dat in zijn werk?
Wat is flossen?
Een zenuw zit in een koker, en het is de bedoeling dat die zenuw erin beweegt. Maar als dat wat stroef loopt, dat hij beperkt wordt en wat knel zit, geeft dat pijnklachten. Dat gebeurt bijvoorbeeld ook bij een hernia, dat er wat uitstulpingen ergens tegenaan drukken.
Dan is het de bedoeling dat die zenuw weer gaat flossen, weer gaat bewegen in de koker.
Iedereen kent het flossen bij de tanden. Dat kun je met een touwtje doen, door die heen en weer te bewegen tussen de tanden. Hetzelfde gaat met flossen van zenuwen in je arm. Je gaat heen en weer bewegen om de zenuw los te maken.
Het is de bedoeling dat je met dat flossen de zenuwen op rek brengt, en weer van rek af haalt.
Een voorbeeld van de zenuw flossen in de armen
Je hebt verschillende oefeningen waarmee je dat kan doen, bijvoorbeeld met het hoofd, en dus met de nek. Je hoofd van je schouder af en daarna naar je schouder toe (dus rustig van linkerschouder naar rechterschouder). Je kunt dat doen met de schouder door wat meer omlaag te gaan met je schouder en dan weer omhoog. Of naar buiten en dan weer naar binnen (van voor naar achter dus). Dan geef je meer rek, minder rek. Het buigen van de elleboog en het strekken van de elleboog, en hetzelfde doe je met de hand/pols en de vingers.
Dus op het moment dat ik me uit wil rekken, mijn hoofd op mijn schouder, tegenoverliggende arm gestrekt naar achteren hand gestrekt en vingers recht, dan voel ik de maximale rek.
Ik heb geen klachten, dus bij mij genereert geen scheutende pijn. Maar iemand die wel klachten heeft, kan zo’n scheut opwekken zodat het pijn doet. Ik heb dat niet, maar voel wel rek. Hoe verder de hoek met arm naar achteren. Hoe meer rek ik krijg. Hoe kleiner de hoek, hoe minder je voelt. Het is niet de bedoeling dat je pijn gaat opwekken, dan heb je te ver gerekt. Doe de oefening dan minder ver.
Het flossen ga je doen door middel van het uit- en inhalen van de segmenten, de dingen die ik net heb benoemd: dus hoofd/nek, schouder, elleboog, en polsgewricht uit en in. Je haalt dan de zenuw heen en weer door de koker, waardoor die dus niet meer de uitstralende klachten genereert.
Je moet dat minimaal 10 keer doen in een rustig tempo. Als je rek behaalt houd je het 1 tot 2 seconden vast (geen 20 seconden, dat doe je met een spier door die te rekken), daarna terug in rust. Dat herhaal je minimaal 10 keer. Het is niet de bedoeling dat je pijn gaat opwekken.
Stekende pijn tijdens het flossen van je zenuw is niet goed
Het is nooit de bedoeling van oefeningen die ik geef als fysio, dat je klachten krijgt of dat je pijn gaat opwekken. Het is de bedoeling dat je van de pijn af komt. Dus sowieso als je oefeningen meekrijgt van je fysio die pijn genereren, zou ik een stapje minder doen is mijn advies. Dus ook met dit flossen van de zenuw: je mag rek voelen, maar geen pijnscheuten en geen steken. Die oefening doe je 10 keer, en dit flos je 3 keer per dag: ’s morgens, ’s middags en ’s avonds.
Na een week, of misschien al na een paar dagen, ga je echt verbetering ondervinden en voelen. De signalen vanuit die zenuw, dus bijvoorbeeld die tintelingen dat dove gevoel of die pijnscheuten (dat kan bij iedereen anders zijn), kunnen na een week echt drastisch gaan verminderen.
Voorbeeld van de zenuw flossen in de benen
Ditzelfde principe kun je toepassen in het been. Eén of natuurlijk in twee benen. Dan zijn de segmenten: het enkelgewricht, het kniegewricht, het heupgewricht en ook het hoofd. Je gaat in en uit met één been, ik zou starten met het minst pijnlijke been. Als een soort ballet- / fietsoefening flos je de zenuw in het been door alle segmenten heen.
Mijn advies
Ga naast het zelf flossen zeker naar een fysio, en wat ik nu heb beschreven is een algemeen verhaal. Dus heb je ergens anders last, dan zijn het weer andere oefeningen die je moet doen. Dus neem sowieso contact op met je fysio, want stekende klachten en stekende pijn is zeker niet goed. Het heeft geen zin om een half jaar met klachten te blijven rondlopen, dat hoeft helemaal niet. Helpt een behandeling bij een fysio na 3 keer niet, ga daar dan weg. Probeer dan of een ander je kan helpen, een second opinion. Dat is altijd goed om te doen. Als je niet van je klachten afkomt in 3-4 behandelingen want: we weten allemaal heel veel van een heleboel dingen, maar we weten niet van alles alles en dat kan ook niet. De een heeft zijn specialisatie daarin, de ander in wat anders.
En tot slot wil ik je online helpen om van je rugklachten af te komen, met behulp van de ‘In Recordtijd Rugklachten Vrije Methode’.