Medical Taping tegen Hooikoorts, hoe werkt dat?!
Medical Taping tegen Hooikoorts, hoe werkt dat?!
06 april 2020 

Medical Taping tegen Hooikoorts, hoe werkt dat?!

Een aantal blogs geleden (klik hier voor de blog), ging het over Medical Taping, wat houdt het in, wat is het en welke klachten kan ik ermee voorkomen? Naar aanleiding daarvan ontdekken steeds meer mensen Medical Taping en vind ik het tijd voor een blog over de verdieping ervan. Want waarom werkt medical taping tegen hooikoorts? Of hoe werkt het menselijk lichaam, dat je zowel op dermatoom niveau alsook op spierniveau kunt tapen en op lymfeniveau kunt tapen? In de blog van deze maand lees je er alles over!

Te beginnen met een stukje uit mijn blog over Medical Taping van een tijdje geleden; Medical Taping is een verzamelnaam voor het tapen met de voor velen karakteristieke, fel gekleurde (roze, blauw, groen), elastische tape. Er zijn verschillende soorten Medical Tape (Curetape, Kinesiotape, X-tape), met allemaal een vergelijkbaar uiterlijk en functie. De elastische medical tape verbetert lichamelijke functies en ondersteunt de gekwetste spieren en gewrichten, zonder het lichaam te beperken in de bewegingsmogelijkheden. Ideaal dus!

Maar hoe werkt dit nou precies? Zeker bij (bijvoorbeeld) hooikoorts? Hoe kan medical tape werken tegen hooikoorts? Dit heeft alles te maken met de dermatomen in het lichaam. Via de dermatomen bestaat er namelijk een segmentale relatie met alle organen en structuren in het lichaam, waarmee je dus langs die weg invloed kunt uitoefenen op vele aandoeningen. Maar, nu gaat het even te snel, dermatomen, segmentale relaties??? Bij deze verdere uitleg 🙂

Een dermatoom is een gedeelte van de huid die door 1 specifieke ruggenmergzenuw wordt aangestuurd. Deze zenuw is verantwoordelijk voor onder andere het gevoel in dit gebied van de huid, maar ook voor de aansturing van de spieren in dat gebied. We hebben in ons lichaam 31 zenuwen die vanuit het ruggenmerg lopen en dus daarom hebben we ook 31 dermatomen. Tot zover de uitleg over dermatomen, nu gaan we verder met de segmenten.
Er bestaat een segmentale relatie tussen ingewanden, huid, spierstelsel en skelet, wat gebaseerd is op innervatie. Segmentaal wil zeggen; een warenhuis met allemaal verdiepingen. Het warenhuis is het menselijk lichaam, de verdiepingen zijn alle structuren in je lichaam (in diverse lagen). Dit is bepaald als embryo en bij iedereen gelijk.
Deze segmentale relatie maakt het mogelijk om stoornissen in dieper gelegen organen (op een andere verdieping in het warenhuis), te behandelen via de oppervlakkige huid. Een segment bestaat uit meerdere structuren (afdelingen op een bepaalde etage van het warenhuis); zo is er het huidgebied, de spieren, de kapsels / banden / botten / bindweefselstructuren en de ingewanden. Alle structuren binnen 1 segment hebben invloed op elkaar (via zenuwwegen er naartoe en er vanaf).
Zo’n zenuwweg er naartoe geeft natuurlijk een prikkel, een signaal. Dit gebeurt precies tijdens het plakken van de medical tape. Deze plak je op de huid en daardoor (via die zenuwwegen), wordt (bijvoorbeeld) een spier beïnvloed. Het geeft dus een effect in hetzelfde segment.
Dan komen we nu tot de uitleg van de hooikoorts tape. Want deze tape wordt als een soort van “rugzakje” geplakt op de rug, in de dermatomen C4 en Th2 t/m Th 6/7. In deze dermatomen C4, Th2, Th3, Th4, Th5, Th6 en Th7, bevinden zich de bronciën, longen en de pleurae en daarom werkt de medical tape dus op die specifieke dermatomen voor specifiek hooikoorts.

Kennis van alle dermatomen, de segmentale relaties, de spieren, het hele menselijk lichaam 🙂 is dus zeer gewenst als fysiotherapeut, want plak je de medical tape niet op de juiste manier, op de juiste plek, zal de tape ook niet werken. Uiteraard zorg ik ervoor dat mijn kennis altijd op peil blijft (state-of-the-art), door het lezen van wetenschappelijke artikelen (op o.a. Pubmed), maar ook door het doen van cursussen en het (na)lezen van boeken.

Medical tape, het lijkt na deze uitleg al een stuk logischer waarom het werkt in het lichaam. Het is zeker geen wondermiddel, maar een ontzettend mooie tool, aanvulling op de bestrijding of vermindering van jouw klacht!

Ik zal er alles aan doen om jouw klacht te verminderen of natuurlijk weg te krijgen, dit kan mede door het toepassen van medical taping. Heb je een klacht waarvan je niet zeker weet of ik dit ook kan behandelen met medical tape? Bel of mail me, of klik hier voor het invullen van een contactformulier en wie weet kom ook jij van je klacht(en) af!!!

Wil je graag een exclusief filmpje bekijken over Medical Taping, speciaal gemaakt voor Fysiotherapie Beweeg en Ontspan? Klik hier voor dit unieke filmpje.

Met zeer gekleurde, medische tape groet, Fysio Maaike

Over de schrijver
Ik ben Fysio Maaike, trotse eigenaresse van de meest betrokken Fysiotherapiepraktijk in Zoetermeer. Mijn passie is om jou van je lichamelijke en/of geestelijke klachten af te helpen door middel van Fysiotherapie, Medical Taping, Dry Needling, Beweging en Ontspanning. Mijn specialisme is (uitstralende) Rugklachten, waar ik dagelijks mensen mee mag helpen in mijn praktijk en met mijn online programma's tegen (uitstralende) Rugklachten. Wie weet ben jij wel de volgende die ik mag helpen! Beweeg en Ontspan: Sportieve en Relaxte groet, Fysio Maaike
Reactie plaatsen

Ik help jou graag, neem gerust contact op

Ik help jou erg graag van je fysieke en/of mentale klachten af en breng je graag terug in balans door middel van mijn behandelingen.


Gebruik de onderstaande knop om contact met me op te nemen voor Fysiotherapie, Medical Taping, Dry Needling, Groepstraining Indoor of Outdoor, Online Fysiotherapie en/of Fysio Maaike op jouw werkvloer.

Ook kun je me vinden, volgen en liken op social media.