Wat is Medical Taping?!
Wat is Medical Taping?!

Ik, Fysio Maaike van Fysiotherapie Beweeg en Ontspan maak geregeld succesvol gebruik van Medical Taping. Medical Tape, je hebt er vast wel eens een keer van gehoord en je weet misschien dat het iets is met kleurrijke tape, maar wat het nu precies is? In deze blog lees je er alles over!

Medical Taping is een verzamelnaam voor het tapen met de voor velen karakteristieke, fel gekleurde (roze, blauw, groen), elastische tape. Er zijn verschillende soorten Medical Tape (Curetape, Kinesiotape, X-tape), met allemaal een vergelijkbaar uiterlijk en functie.
Deze elastische tape wordt al sinds 1970 gebruikt. Vanaf toen werden in Japan en Korea tapemethoden ontwikkeld die de bewegingsleer (kinesiologie) en kennis over spieractiviteit in het lichaam als uitgangspunt namen. Bewegen en dus spieractiviteit zijn onmisbare factoren bij het genezen en het voorkomen van lichamelijke klachten.
Er is ook een andere soort tape; de “witte” tape; deze stugge tape is juist om de bewegingsvrijheid van een spier of gewricht te beperken en heeft dus een tegenovergestelde functie van “Medical Tape”. De elastische medical tape verbetert juist de lichamelijke functies en ondersteunt de gekwetste spieren en gewrichten, zonder het lichaam te beperken in de bewegingsmogelijkheden.
Fysiotherapie Beweeg en Ontspan gebruikt “Cure Tape” als medical tape, deze tape heeft dezelfde rekbaarheid als de huid, is erg dun en plakt zeer goed. Daarnaast is het ventilerend, huidvriendelijk en vochtbestendig. Heb jij (heel) veel haren? Scheer deze dan voor het consult even af, dan plakt de tape beter en heb je minder pijn bij het verwijderen van de tape 🙂
Ben je ingetaped met medical tape, dan kun je echt alles ermee doen; sporten, douchen en zelfs ook zwemmen! De tape is zeer ademend en voert goed vocht af dus er ontstaat geen weke huid onder de tape. De tape blijft gemiddeld tussen de 3-5 dagen heel goed werken en zitten en daarna verliest het iets van de werking. Zelf adviseer ik altijd om na maximaal 6 dagen de medical tape te verwijderen, dit ook ter bescherming van jouw huid.

Fysiotherapie Beweeg en Ontspan heeft medical taping al bij zeer veel diverse cliënten toegepast, met vele diverse klachten. Zo had ik een cliënt met onderrug klachten en na screening, intake en onderzoek bleek dat onder andere medical taping een mooi puzzelstukje kon zijn voor de oplossing van de klacht. Twee grote lange banen legde ik aan vanaf de bekkenrand langs de wervelkolom omhoog en de cliënt voelde ondersteuning, meer spier ontspanning, meer doorbloeding, een betere afvoer van afvalstoffen en bovenal zich mentaal hierdoor prettiger. De klachten verminderden al snel en nu zijn we bezig met het afbouwen van de medical tape (naast het volgen van de adviezen, het doen van de huiswerkoefeningen en de verdere behandeling).
Ook behandel ik veel cliënten met hooikoortsklachten. Hè? Hooikoortsklachten?! Jazeker! Hooikoortsklachten! Dan plak ik de medical tape echt segmentaal bij de cliënt, op het gebied waar de meeste last wordt ondervonden (neus of keel of ogen). Dit werkt ook zeer goed bij kinderen. Bijna alles is mogelijk! Houdingscorrectie, hoofdpijnklachten, zwellingreductie, pijnvermindering, verbeteren van de huidcondities na littekens; medical taping is ontzettend veelzijdig!

In 2008 heb ik de Medical taping cursus gevolgd in Rotterdam en zat ik zelf (als proefpersoon) helemaal onder de tape gedurende drie dagen lang. Tijdens mijn opleiding voor fysiotherapeut (2009-2013) heb ik er al veel profijt van gehad en nu tijdens mijn praktijk Fysiotherapie Beweeg en Ontspan, gebruik ik de medical tape dagelijks! Ik ben dan ook heel blij dat ik al vele cliënten hier succesvol mee heb geholpen.

Het is geen wondermiddel, maar het kan een hele mooie aanvulling zijn op de bestrijding van uw klachten! Eigenlijk net als Dry Needling (klik hier voor meer informatie over Dry Needling); een hele mooie aanvulling!

Wil je een afspraak maken voor Medical Taping? Klik dan hier.
Wil je een uniek filmpje bekijken over Medical Taping, speciaal gemaakt voor Fysiotherapie Beweeg en Ontspan? Klik dan hier.

Met gekleurde Medical Taping groet, Fysio Maaike

Over de schrijver
Ik ben Fysio Maaike, trotse eigenaresse van de meest betrokken Fysiotherapiepraktijk in Zoetermeer. Mijn passie is om jou van je lichamelijke en/of geestelijke klachten af te helpen door middel van Fysiotherapie, Medical Taping, Dry Needling, Beweging en Ontspanning. Mijn specialisme is (uitstralende) Rugklachten, waar ik dagelijks mensen mee mag helpen in mijn praktijk en met mijn online programma's tegen (uitstralende) Rugklachten. Wie weet ben jij wel de volgende die ik mag helpen! Beweeg en Ontspan: Sportieve en Relaxte groet, Fysio Maaike
Reactie plaatsen

Ik help jou graag, neem gerust contact op

Ik help jou erg graag van je fysieke en/of mentale klachten af en breng je graag terug in balans door middel van mijn behandelingen.


Gebruik de onderstaande knop om contact met me op te nemen voor Fysiotherapie, Medical Taping, Dry Needling, Groepstraining Indoor of Outdoor, Online Fysiotherapie en/of Fysio Maaike op jouw werkvloer.

Ook kun je me vinden, volgen en liken op social media.