In deze blog gaat het om het bekken. Ik ben geen bekkenfysiotherapeut, maar heb als fysiotherapeut veel basiskennis over het bekken.
Het bekken is een prachtig systeem, wat eigenlijk niet zoveel dingen kan. Het kan kantelen van voor naar achter, en het kan kantelen omhoog en naar beneden, en voor de dames: een kind baren. Dat zijn grofweg de functies van het bekken.
In deze blog leg ik uit wat je allemaal met het bekken kan doen, en waarom het bewegen van het bekken zo onwijs belangrijk is voor jouw rug (en dus eventueel ook voor jouw rugklachten).
Waarom is bekken kantelen belangrijk?
Er zijn veel mensen met rugklachten, en in deze blog leg ik je uit waarom je het bewegen van je bekken zou moeten doen.
Allereerst het bewegen van het bekken, en hoe je dat zou kunnen doen:
Het bekken kan je voelen door je hand op het bekken te leggen (vingers voor, duim naar achter). De heup ligt iets lager, meer naar je been toe. Je kunt je bekken kantelen: naar voren en naar achteren. Het kantelen van het bekken is belangrijk om te doen voor de bekkenrand met die honderden peesjes die allemaal spier worden naar de bil of naar de rug toe. Ontzettend belangrijk om dit dus goed te bewegen.
Hoe kun je het bekken kantelen?
Dit kantelen kun je staand doen, van voor naar achter. Maar je kunt ook omhoog en omlaag bewegen. Je gaat dan om en om op je tenen staan. Kantel het bekken en houd je been gestrekt. dus om en om kantel je het bekken omhoog en omlaag.
Dit kan je ook doen in rugligging. Je gaat liggen op je rug, benen gebogen en voeten plat op de bank, of op de grond. Je voeten ongeveer op schouderbreedte, dus iets van elkaar af. Nu heb je een ietwat holle houding.
Je kunt het bekken kantelen, dan voel je dat de holling afvlakt. Dit komt omdat de onderste wervels hol staan. Je hebt daar dus altijd een holling. Handen kun je op het bekken plaatsen, en je kantelt naar achteren, en naar voren. Als ik naar achter kantel, dan vlak ik af. Als ik naar voren kantel dan maak ik extra hol. Probeer maar en voel het: naar achteren en weer naar voren. Vlak en hol.
In rugligging kan je ook de andere beweging maken. Dan moet je alleen je benen uitstrekken (en je voeten weer gewoon), en dan maak je om en om je benen lang. Verleng om en om en weer terug. Dus het bekken kantelt nu, op dezelfde manier als je in de staande positie kunt doen.
De oefening kan ook in buikligging gedaan worden. Je kan dan ook het bekken kantelen naar voor en naar achter. Dit gaat niet zo ver. Naar voren maak je een extra holle rug, en achter vlak je de rug af. Je spant bij het naar achter kantelen gelijk je billen aan.
Ook de andere oefeningen kan je in buikligging doen, dus het schuiven van het bekken, dus maak je benen om en om lang.
De laatste manier om de oefeningen te doen is in handen- en knieënstand: goed je knieën op schouderbreedte, gestrekte armen met de handen onder de schouders. Je hebt nu een normale vlakke wervelkolom. Op het moment dat je je bekken naar voren kantelt, krijg je weer een holle rug. Je gaat terug naar neutraal, een vlakke rug. Daarna maak je de rug bol en kantelt het bekken naar achteren. Dit kun je eventueel ook in combinatie met je ademhaling doen: adem in, kijk omhoog met holle rug. Kijk omlaag met een bolle rug. Het hol en bol maken van de rug komt door het kantelen van het bekken. In de handen- en knieënstand kun je de andere oefeningen niet doen, met het omhoog en omlaag kantelen.
In mijn vlog kan je de oefeningen zien, dan doe ik het voor.
Bij rugklachten
De oefeningen om je bekken te kantelen zijn hele belangrijke oefeningen om te gaan doen. Dat komt omdat over het bekken honderden peesjes lopen die niet doorbloed worden. De peesjes beweeg je met de oefeningen, want die zitten vast aan het bekken.
Zeker wanneer je klachten heb in het bekken, in de bil, in de onderrug, of in de gehele wervelkolom, is het belangrijk om de oefeningen te doen. Dus beweeg het bekken: staand, liggend of in handen- en knieënstand.
Je kan natuurlijk ook het Online 6 weeks programma tegen rugklachten” volgen, dan leer je nog veel meer over het bekken en alle mogelijkheden om dit bekken te bewegen.
Sportieve en Relaxte groet, Fysio Maaike
Karen
op 06 Feb 2023Maaike Grovenstein
op 15 Feb 2023Tom
op 23 Feb 2024Tom
op 23 Feb 2024