Kantelen van het bekken
Kantelen van het bekken

In deze blog gaat het om het bekken. Ik ben geen bekkenfysiotherapeut, maar heb als fysiotherapeut veel basiskennis over het bekken.
Het bekken is een prachtig systeem, wat eigenlijk niet zoveel dingen kan. Het kan kantelen van voor naar achter, en het kan kantelen omhoog en naar beneden, en voor de dames: een kind baren. Dat zijn grofweg de functies van het bekken.
In deze blog leg ik uit wat je allemaal met het bekken kan doen, en waarom het bewegen van het bekken zo onwijs belangrijk is voor jouw rug (en dus eventueel ook voor jouw rugklachten).

Waarom is bekken kantelen belangrijk?

Er zijn veel mensen met rugklachten, en in deze blog leg ik je uit waarom je het bewegen van je bekken zou moeten doen.
Allereerst het bewegen van het bekken, en hoe je dat zou kunnen doen:
Het bekken kan je voelen door je hand op het bekken te leggen (vingers voor, duim naar achter). De heup ligt iets lager, meer naar je been toe. Je kunt je bekken kantelen: naar voren en naar achteren. Het kantelen van het bekken is belangrijk om te doen voor de bekkenrand met die honderden peesjes die allemaal spier worden naar de bil of naar de rug toe. Ontzettend belangrijk om dit dus goed te bewegen.

Hoe kun je het bekken kantelen?

Dit kantelen kun je staand doen, van voor naar achter. Maar je kunt ook omhoog en omlaag bewegen. Je gaat dan om en om op je tenen staan. Kantel het bekken en houd je been gestrekt. dus om en om kantel je het bekken omhoog en omlaag.
Dit kan je ook doen in rugligging. Je gaat liggen op je rug, benen gebogen en voeten plat op de bank, of op de grond. Je voeten ongeveer op schouderbreedte, dus iets van elkaar af. Nu heb je een ietwat holle houding.
Je kunt het bekken kantelen, dan voel je dat de holling afvlakt. Dit komt omdat de onderste wervels hol staan. Je hebt daar dus altijd een holling. Handen kun je op het bekken plaatsen, en je kantelt naar achteren, en naar voren. Als ik naar achter kantel, dan vlak ik af. Als ik naar voren kantel dan maak ik extra hol. Probeer maar en voel het: naar achteren en weer naar voren. Vlak en hol.
In rugligging kan je ook de andere beweging maken. Dan moet je alleen je benen uitstrekken (en je voeten weer gewoon), en dan maak je om en om je benen lang. Verleng om en om en weer terug. Dus het bekken kantelt nu, op dezelfde manier als je in de staande positie kunt doen.
De oefening kan ook in buikligging gedaan worden. Je kan dan ook het bekken kantelen naar voor en naar achter. Dit gaat niet zo ver. Naar voren maak je een extra holle rug, en achter vlak je de rug af. Je spant bij het naar achter kantelen gelijk je billen aan.
Ook de andere oefeningen kan je in buikligging doen, dus het schuiven van het bekken, dus maak je benen om en om lang.
De laatste manier om de oefeningen te doen is in handen- en knieënstand: goed je knieën op schouderbreedte, gestrekte armen met de handen onder de schouders. Je hebt nu een normale vlakke wervelkolom. Op het moment dat je je bekken naar voren kantelt, krijg je weer een holle rug. Je gaat terug naar neutraal, een vlakke rug. Daarna maak je de rug bol en kantelt het bekken naar achteren. Dit kun je eventueel ook in combinatie met je ademhaling doen: adem in, kijk omhoog met holle rug. Kijk omlaag met een bolle rug. Het hol en bol maken van de rug komt door het kantelen van het bekken. In de handen- en knieënstand kun je de andere oefeningen niet doen, met het omhoog en omlaag kantelen.
In mijn vlog kan je de oefeningen zien, dan doe ik het voor.

Bij rugklachten

De oefeningen om je bekken te kantelen zijn hele belangrijke oefeningen om te gaan doen. Dat komt omdat over het bekken honderden peesjes lopen die niet doorbloed worden. De peesjes beweeg je met de oefeningen, want die zitten vast aan het bekken.
Zeker wanneer je klachten heb in het bekken, in de bil, in de onderrug, of in de gehele wervelkolom, is het belangrijk om de oefeningen te doen. Dus beweeg het bekken: staand, liggend of in handen- en knieënstand.
Je kan natuurlijk ook het Online 6 weeks programma tegen rugklachten” volgen, dan leer je nog veel meer over het bekken en alle mogelijkheden om dit bekken te bewegen.

Sportieve en Relaxte groet, Fysio Maaike

Over de schrijver
Ik ben Fysio Maaike, trotse eigenaresse van de meest betrokken Fysiotherapiepraktijk in Zoetermeer. Mijn passie is om jou van je lichamelijke en/of geestelijke klachten af te helpen door middel van Fysiotherapie, Medical Taping, Dry Needling, Beweging en Ontspanning. Mijn specialisme is (uitstralende) Rugklachten, waar ik dagelijks mensen mee mag helpen in mijn praktijk en met mijn online programma's tegen (uitstralende) Rugklachten. Wie weet ben jij wel de volgende die ik mag helpen! Beweeg en Ontspan: Sportieve en Relaxte groet, Fysio Maaike
Karen
Door

Karen

op 06 Feb 2023

Hoe vaak zou je de oefening of hoe lang zou je dit moeten doen? Ik heb het idee dat mijn bekken van nature meer gekanteld is (meer hol) en dat geeft klachten (rug trekt extra hol naar binnen bij lichte belasting al)

Maaike Grovenstein
Door

Maaike Grovenstein

op 15 Feb 2023

Hoi Karen, dankjewel voor je reactie op mijn blog. Veel mensen hebben van nature een wat hollere onderrug dan anderen. Je ziet dit soms ook terug in bepaalde culturen. Ikzelf heb ook een wat meer holle rug, dan gemiddeld. Het kan dus zeker zo zijn dat je snel druk ervaart in dit onderste holle gedeelte (lordose) van je wervelkolom. Elke dag of meermaals per dag het bekken kantleen is ontzettend goed en nuttig, en dan kun je beter 10 keer 1 minuut dit doen dan maar 1 keer per dag gedurende 10 minuten. Het is echt een oefening voor "tussendoor" en overal toepasbaar. Natuurlijk staand maar ook in handen/knieën stand, en zelfs in rug- en buiklig mogelijk. Dus wissel dat zeker af. Je zult merken dat de doorbloeding en doorstroming van de onderste pezen die vastzitten aan het bekken, wat meer beweging, doorbloeding, doorstroming krijgen en dat daardoor (op den duur) je klachten kunnen afnemen.Heb ik zo je vragen voldoende beantwoord? Sportieve en Relaxte groet, Fysio Maaike

Tom
Door

Tom

op 23 Feb 2024

Dank je voor de uitleg. Een vraag over de oefeningen om bekken naar voren te kantelen: maak je daar spieren sterker van (en zo ja, welke precies) of is het vooral bedoeld voor het verlengen van andere spieren en pezen?

Tom
Door

Tom

op 23 Feb 2024

Ik heb van nature een beetje bolle onderrug. Voor mijn sport moet ik dat voorkomen, dus door mijn bekken naar voren te kantelen. Dat lukt me goed, maar ik wil het langer kunnen volhouden. Hoe zou ik de spieren kunnen trainen die je daarvoor gebruikt?

Reactie plaatsen

Ik help jou graag, neem gerust contact op

Ik help jou erg graag van je fysieke en/of mentale klachten af en breng je graag terug in balans door middel van mijn behandelingen.


Gebruik de onderstaande knop om contact met me op te nemen voor Fysiotherapie, Medical Taping, Dry Needling, Groepstraining Indoor of Outdoor, Online Fysiotherapie en/of Fysio Maaike op jouw werkvloer.

Ook kun je me vinden, volgen en liken op social media.