Ischias, wat is het? Wat zijn de symtomen, oorzaken en de behandeling?
Wat is Ischias?

Vandaag een blog over Ischias. Want wat is Ischias eigenlijk? Veel mensen weten het niet en roepen snel dat ze het hebben, dus vandaar dit blog over Ischias!

Dagelijks zie ik mensen in mijn fysiotherapie praktijk in Rokkeveen, Zoetermeer, die denken dat ze ischias hebben. Vanwege dat ze rugklachten hebben en het woord ischias een keer gehoord hebben ergens 😉 Soms is het ook echt zo, maar veelal ook niet. Ischias is schietende zenuwpijn in de langste zenuw van ons menselijk lichaam; de nervus (nervus betekent zenuw) ischiadicus. Deze nervus ischiadicus begint in het ruggenmerg in de rug en loopt door het bekken via de achterzijde van het been helemaal door tot en met de voet.

Ischias ontstaat door druk op deze zenuw, of een ontstekingsreactie van deze zenuw. Deze druk op de nervus ischiadicus veroorzaakt (schietende) pijn in de rug, bil en het been (aan de achterkant). Deze ischias pijn is vaak niet constant aanwezig, maar verergert bij beweging of juist bij zitten en is vaak aan 1 kant van het lichaam (links of rechts). Dit komt omdat deze nervus ischiadicus zich vertakt in het wervelkanaal, met 1 vertakking voor het linkerbeen en 1 vertakking voor het rechterbeen. De druk op de zenuw ontstaat pas na de vertakking. Vaak houden ischias klachten ongeveer 1 tot 4 weken aan.

Wat zijn de oorzaken van een Ischias?

De oorzaken van een Ischias zijn niet altijd te achterhalen. Soms ontstaan ze, en vaak verdwijnen ze ook zomaar weer. Oorzaken die veelvoorkomend zijn, zijn Artrose, een hernia (zie mijn blog over hernia), overbelasting van je rug, stress (zie mijn blog over hoe je stress kunt verminderen), een verkeerde lichaamshouding, te gespannen bilspieren, een verkeerde tiltechniek (niet door de knieën, maar door de rug), een tumor of een stenose (lees hier mijn kennisbank artikel over stenose).
Maar ook bij zwangerschap kan ischias ontstaan, dit wordt ook wel zwangerschapsischias genoemd, of ischialgie. Zwangere vrouwen hebben een grotere kans op het krijgen van ischias omdat door de zwangerschap de banden rondom het bekken losser worden.gratis-ebook-10-tips-tegen-rugklachten

Wat zijn de symptomen van Ischias en wat kun je ertegen doen?

De bekendste symptoom van Ischias is schietende pijn, de pijn komt in scheuten. Deze pijnscheuten zijn vaak scherp en stekend, of ook brandend. Het is vaak lastig om rechtop te blijven staan.
Ook hebben patiënten met ischias vaak kramp in hun billen en aan de achterkant van het been. Tintelingen, een doof gevoel en spierzwakte wordt ook vaak genoemd. Al deze symptomen kunnen uitstralen tot en met de tenen. Het strekken en optillen van het been verergert de pijn, maar ook hoesten en niezen. Je kunt snel verlichting krijgen van een Ischias door voorover te buigen of te gaan liggen in ruglig met je benen in een hoek van 90 graden.

Oefening tegen ischias

Behandeling van Ischias

Natuurlijk is het van groot belang dat je naar een fysiotherapeut gaat voor verlichting van een Ischias, daarom zie ik ook geregeld patiënten met ischias in mijn praktijk. Ik kan verlichten door middel van mijn behandelingen, maar ook oefeningen meegeven ter verlichting en verbetering van je rugklacht. Ook onderzoek ik uiteraard of er niet toch sprake is van een hernia, dat zou natuurlijk ook kunnen.

Je leert bij me stabiliserende, spierversterkende en ook mobiliserende oefeningen. Alhoewel je vaak niet wilt bewegen bij rugpijn en rugklachten, is het wel juist goed om in beweging te blijven. Hier kun je echt snel profijt van hebben. Ook warmte toepassen kan erg verlichtend werken. Door een pittenkussen, warm bad of een kruik tegen je rug, bil of been aan te plaatsen, kun je snel verlichting ervaren.

Oefenprogramma tegen Ischias

Als fysiotherapeut zag en zie ik geregeld mensen met Ischias klachten en wil ik graag meer bieden dan alleen dat half uurtje per week. Daarom heb ik een Rugklachten 6-Weekse ontwikkeld. Online modules die je op je eigen tijd en tempo kunt volgen, altijd en overal. Je leert je rugklacht verminderen en natuurlijk voorkomen. Je leert op de juiste manier omgaan met je rugklachten en ook natuurlijk het op de juiste manier aanspannen van je buikspieren, het gebruik van een fitbal, wat een backstretcher is, een alignment strip; een alomvattend programma. Deze Rugklachten 6-Weekse kun je gewoon volgen naast de behandeling van je (manueel) fysiotherapeut, chiropractor en/of osteopaat, het vult juist ontzettend goed aan. Ook als je niet in behandeling bent ergens, kun je de Rugklachten modules gewoon volgen, online. Misschien is mijn Rugklachten 6-Weekse wel DE oplossing voor jou! Bekijk hier meer informatie.

Een Ischias, vervelend maar niet onoverkomelijk wanneer je er met de juiste manier mee omgaat. Blijf bewegen, en ook ontspannen!

Sportieve en Relaxte groet, Fysio Maaike

Over de schrijver
Ik ben Fysio Maaike, trotse eigenaresse van de meest betrokken Fysiotherapiepraktijk in Zoetermeer. Mijn passie is om jou van je lichamelijke en/of geestelijke klachten af te helpen door middel van Fysiotherapie, Medical Taping, Dry Needling, Beweging en Ontspanning. Mijn specialisme is (uitstralende) Rugklachten, waar ik dagelijks mensen mee mag helpen in mijn praktijk en met mijn online programma's tegen (uitstralende) Rugklachten. Wie weet ben jij wel de volgende die ik mag helpen! Beweeg en Ontspan: Sportieve en Relaxte groet, Fysio Maaike
Reactie plaatsen

Ik help jou graag, neem gerust contact op

Ik help jou erg graag van je fysieke en/of mentale klachten af en breng je graag terug in balans door middel van mijn behandelingen.


Gebruik de onderstaande knop om contact met me op te nemen voor Fysiotherapie, Medical Taping, Dry Needling, Groepstraining Indoor of Outdoor, Online Fysiotherapie en/of Fysio Maaike op jouw werkvloer.

Ook kun je me vinden, volgen en liken op social media.