Dry Needling, je hebt er vast wel eens een keer van gehoord en je weet dat het iets is met (droge) naalden, maar wat het nu precies is? In deze blog lees je er van alles over!
Dry Needling is een extra hulpmiddel om jouw herstel te bevorderen en/of te ondersteunen. Dry Needling is een nieuwere behandelmethode, die toegepast mag worden door fysiotherapeuten of artsen met een afgeronde opleiding “Dry Needling”. De methode is overgekomen uit Canada en wordt al jaren toegepast binnen de reguliere fysiotherapie. Door middel van een speciale techniek worden spieren aangeprikt en raken op die manier snel en langdurig ontspannen. Dry Needling gebruikt een “droge” (dry) naald en er wordt dus geen vloeistof in de spier gebracht.
Nu denken veel mensen bij behandelen met naalden direct aan acupunctuur. Maar Dry Needling is niet hetzelfde als acupunctuur. Bij klassieke acupunctuur worden vaak oppervlakkig meerdere naalden in het lichaam gezet. Deze blijven daar enige tijd zitten en hebben invloed op de “energie” in het lichaam en de zenuwbanen. Dry Needling gebruikt meestal 1 naald, waarmee kortdurend in de spier wordt geprikkeld. Dry Needling werkt op specifieke punten in de spieren; de zogenaamde “Triggerpoints”, en is hiermee dus geen “energie” behandeling.
Maar wat zijn dan die zogenaamde “Triggerpoints”? Een Triggerpoint is een “knoop” in een spier, die naast de lokale drukpijn, vaak ook pijn op afstand veroorzaakt (elders in het lichaam). Ik, Fysio Maaike, zoek naar deze plaatsen, deze Triggerpoints, omdat ze de hoofdoorzaak kunnen zijn van jouw klacht(en). Deze kunnen zich in vele vormen uiten, bijvoorbeeld in pijn, stijfheid, kramp in de spier of op afstand. Maar ook bewegingsbeperkingen of een verminderde kracht genereren. Ook hoofdpijn, duizeligheid, aangezichtspijn en tintelingen kunnen worden geuit door Triggerpoints.
Het ontstaan van die Triggerpoints kan meerledig zijn. Het kan acuut ontstaan, of chronisch. Daarnaast kunnen ze ontstaan door langdurige afwezigheid van bewegingen (bijvoorbeeld bij gips of het dragen van een brace) of juist langdurige overbelasting. Psychologische factoren kunnen ook ter grondslag liggen aan Triggerpoints (zoals stress, burn-out of een depressie). Kortom; vele diverse oorzaken, waar wel degelijk een oplossing voor te vinden is!
Dry Needling is gelukkig ontzettend veilig. Complicaties komen zelden voor en gaan (indien ze voorkomen) eigenlijk altijd zeer snel en vanzelf weer over. Wel kan het plaatsen van de naald, gevoelig zijn. De naaldjes zijn heel dun, waardoor je vaak niet voelt dat de naalden worden gezet in de Triggerpoints. Wel kun je een kleine samentrekking in de spier voelen. Natuurlijk kan het zo zijn dat je angst heeft voor naalden, voel je vrij om dit aan te geven. Samen kunnen we bekijken of Dry Needling voor jou dan wel zo passend is als behandeling. Misschien is een gecombineerde behandeling van Medical Taping en Massagetechnieken wel veel beter (en gepaster). Samen komen we hier altijd uit.
Vaak wordt ook de vraag gesteld; hoeveel behandelingen heb ik nodig? Net als bij Fysiotherapie, waarvan Dry Needling een onderdeel van kan zijn; is het aantal behandelingen volledig afhankelijk van jouw klacht en de duur van je klacht. Soms is de klacht al met 3 keer verholpen, dit is vaak wanneer de klacht nog niet zo lang aanwezig is en ook niet gecompliceerd is. Wanneer de klachten langere tijd, soms jaren, aanwezig zijn, zijn er ook meer behandelingen nodig en zal Dry Needling een onderdeel zijn van het behandelplan met bijvoorbeeld oefeningen en/of mobilisaties erin.
Er zijn ook klachten die ontstaan door stress of spanning. Soms komen deze klachten terug in tijden dat de stress of spanning terugkomt. Het effect wat dan bereikt wordt is dat de klachten minder hevig worden en minder vaak terug zal komen. Dry Needling kan dan als onderhoud fungeren.
Ik, Fysio Maaike, van Fysiotherapie Beweeg en Ontspan biedt natuurlijk Dry Needling aan. Ik heb hier een extra opleiding voor gevolgd bij Frank Timmermans in Domburg en breidt hiermee mijn fysiotherapeutische kennis en aanbod veel verder uit. Dry Needling kan dus een onderdeel zijn van mijn fysiotherapeutische behandeling en kost hierdoor niet iets extra’s.
Mijn reden(en) om de Dry Needling opleiding te hebben gevolgd is dat ik veelvuldig bezig ben op spier-niveau en met triggerpoints, en hier nog meer kennis, kwaliteiten en tools voor heb gekregen om te deze behandelen. Ik train mensen (personal training en groepstraining), wat (uiteraard) op spierniveau plaatsvindt (maar ook op cardiaal, mentaal, gewricht, zenuw en nog veel meer niveaus). Daarnaast maak ik veel gebruik van mijn tools als masseuse, waarbij ik natuurlijk voornamelijk op spierniveau masseer. Hierbij maak ik al gebruik van de triggerpoints. Dry Needling was voor mij dus een logisch vervolg in mijn carrière als fysiotherapeut.
Ervaar het zelf, wat Dry Needling eventueel voor jou kan betekenen.
Met droge naalden groet, Fysio Maaike