Hoe kun je goed in slaap komen?!
Hoe kun je goed in slaap komen?!
01 juli 2017 

Hoe kun je goed in slaap komen?!

Een aantal blogs geleden ging het over stress. Wanneer je negatieve stress ervaart kun je natuurlijk gaan piekeren. Hierdoor kun je soms slecht in slaap komen of juist wel snel in slaap vallen, maar dan wakker worden en midden in de nacht gaan piekeren waardoor je niet meer in slaap kunt komen. Piekeren, piekeren, piekeren en dus niet kunnen slapen. Ontzettend veel mensen hebben er last van… ’s Nachts lijken problemen vaak groter dan overdag en heb je natuurlijk alle tijd om erover na te denken. Maar het kan ook anders! Wie weet heb je wat aan mijn tips om ’s avonds heerlijk in slaap te vallen!

Tip 1: Maak een lijstje
Besteed voor het slapen gaan een kwartiertje aan het maken van een lijstje met dingen die nog moeten gebeuren. Zo maak je jouw hoofd leeg en slaap je rustiger in. Word je wakker en schiet er toch nog wat door jouw hoofd heen? Zorg er dan voor dat je dit op kunt schrijven zodat je het erna kunt loslaten vanuit je hoofd.

Tip 2: Probeer te ontspannen
Ontspanning is zo ontzettend belangrijk voor een goede nachtrust. Bouw de dag daarom af, tot laat doorwerken is sowieso geen goed idee. Misschien past een ontspanningsoefening wel bij je, er zijn er velen vanuit de mindfulness of vanuit de yoga. Ik, Fysio Maaike, kan jou hier zeker bij helpen, een breed scala aan oefeningen kan ik aanbieden aan je, uiteraard op maat gemaakt voor jou.
Ook is het belangrijk om gedurende de dag relaxmomenten te hebben, zogenoemde microbreaks. Je bouwt daardoor nieuwe energie op en je voorkomt dat je aan het einde van de dag, door alle opgebouwde stress, moeite hebt om in slaap te vallen.

Tip 3: Sport niet ’s avonds te laat
Natuurlijk krijg je van sporten heel veel energie. Voor het slapengaan is volle bak sporten niet erg handig. Wel zou je de Beweeg en Ontspan Indoor training kunnen doen (op maandagavond in het Beroepscollege van Zoetermeer en op donderdagochtend in Wijkcentrum Rokkeveen), hierdoor heb je ook tijdens de training (waarvan je energie krijgt), tussendoor de ontspanningsmomenten (rustmomenten) die jouw lichaam nodig heeft. Daarnaast eindigt de training met 10 minuten volledige ontspanning, waardoor je heerlijk ontspannen naar huis gaat en zo via de douche, het bed in kan duiken! Meer informatie over de training? Kijk hier voor Beweeg en Ontspan Indoor en kijk hier voor Beweeg en Ontspan Outdoor, de buiten-variant. Ook kun je deze training online volgen; Online Beweeg en Ontspan.

Tip 4: Drink niet ’s avonds laat nog veel koffie
Koffie bevat cafeïne, een opwekkende stof, en dit is niet bevorderlijk wanneer je in slaap wilt komen. Let ook op met ice-tea, cola, energiedranken en chocolade; deze bevatten namelijk ook opwekkende stoffen…

Tip 5: Matig alcohol gebruik
Veel mensen vinden het prettig om ’s avonds te ontspannen met een biertje, borreltje of lekker glas wijn. Dit kan ontzettend goed werken, wanneer je niet teveel ervan drinkt. Dan zorgt alcohol ervoor dat je minder diep en ook onrustiger slaapt.

Tip 6: Snack niet teveel na het avondeten
Met een volle maag in slaap komen is lastiger dan met een halfvolle maag. Je bloedsuikerspiegel stijgt bij een volle maag en je hebt daardoor meer energie. Eet daardoor voor het slapengaan niet teveel. Koolhydraatrijke en vette snacks houden je wakker. Heb je toch trek voor het slapengaan? Misschien is een cracker een oplossing voor je!

Tip 7: Dim het licht
Licht vermindert de productie van melatonine (het slaaphormoon). Niet alleen fel lamplicht maar ook het licht van je smartphone, beeldscherm of tablet houd je daardoor meer wakker. Gebruik deze apparaten het liefste niet voor het slapengaan of dim de helderheid van je scherm. Je kunt ook de lampen in huis al wat dimmen voor het slapengaan, zodat jouw lichaam meer went aan de nacht die komen gaat.

Wie weet zit er een bruikbare tip voor je bij en slaap je straks nog lekkerder!!!

Ontspannen groet, Fysio Maaike

Over de schrijver
Ik ben Fysio Maaike, trotse eigenaresse van de meest betrokken Fysiotherapiepraktijk in Zoetermeer. Mijn passie is om jou van je lichamelijke en/of geestelijke klachten af te helpen door middel van Fysiotherapie, Medical Taping, Dry Needling, Beweging en Ontspanning. Mijn specialisme is (uitstralende) Rugklachten, waar ik dagelijks mensen mee mag helpen in mijn praktijk en met mijn online programma's tegen (uitstralende) Rugklachten. Wie weet ben jij wel de volgende die ik mag helpen! Beweeg en Ontspan: Sportieve en Relaxte groet, Fysio Maaike
Reactie plaatsen

Ik help jou graag, neem gerust contact op

Ik help jou erg graag van je fysieke en/of mentale klachten af en breng je graag terug in balans door middel van mijn behandelingen.


Gebruik de onderstaande knop om contact met me op te nemen voor Fysiotherapie, Medical Taping, Dry Needling, Groepstraining Indoor of Outdoor, Online Fysiotherapie en/of Fysio Maaike op jouw werkvloer.

Ook kun je me vinden, volgen en liken op social media.